egy alkarját vakaró nő

Egy gyakran használt hozzávaló, ami növeli az ekcéma kockázatát

A magas nátriumtartalmú étrendet összefüggésbe hozták a magas vérnyomás, a stroke és más szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával, de egy új kutatás szerint a sós étrend az ekcéma gyakoribb fellángolását is kiválthatja.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya jelentős összefüggést fedezett fel a magas nátriumtartalmú étrend és az atópiás dermatitis, közismert nevén ekcéma kialakulása között.

Már napi egy gramm többlet nátrium − körülbelül fél teáskanálnyi só vagy egy Big Macben lévő mennyiség − 11%-kal magasabb kockázattal járt a súlyos ekcéma kialakulására.

Ez a kutatás azért izgalmas, mert nemrégiben kimutatták, hogy a nátriumot a bőr tárolja, ami segíthet megmagyarázni az ekcéma gyulladásos útjaival való kapcsolatot

− mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Katrina Abuabara, az UCSF epidemiológiai docense a sajtóközleményben.

A kutatók remélik, hogy ez az új kutatás még inkább meggyőzi az embereket, hogy gondosabban kövessék a nátriumra vonatkozó irányelveket.

​Mit kell pontosan tudni a nátriumbevitel és az ekcéma kockázata közötti kapcsolatról?

Abuabara szerint „az ekcéma egy krónikus, szisztémás gyulladásos állapot, amelyet bizonyos időközönként feltűnő viszkető kiütések jellemeznek". Egykor úgy gondolták, hogy elsősorban a gyermekeket érinti, de az adatok azt mutatják, hogy ma már a felnőttek körében is gyakori.

Ahhoz, hogy megértsük, miért lehet az ekcéma összefüggésben a nátriumbevitellel, először is meg kell értenünk, hogyan dolgozza fel a szervezet a nátriumot.

s\u00fclt krumpli

Fotó: Shutterstock

Hagyományosan a szakértők úgy vélték, hogy a vesék tartják kordában a nátriumszintet a szervezetben, de az újabb kutatások kimutatták, hogy a szervezet nátriumtartalmának nagy része valójában a bőrben tárolódik, és az ottani immun- és nyirokrendszer dolgozik a szervezet elektrolitegyensúlyának szabályozásán.

Ez az oka, hogy hatással bizonyos autoimmun bőrbetegségekre is.

A tanulmányhoz a kutatók 24 órán keresztül vett vizeletmintákat vizsgáltak meg közel 216 000, 37 és 73 év közötti felnőttől a UK Biobankból, egy nagyszabású orvosbiológiai adatbázisból és kutatási forrásból. A résztvevők átlagos vizelet-nátrium-kiválasztása körülbelül 3 gramm volt naponta; de a nátrium-kiválasztás minden egyes 1 grammos növekedésével nőtt az aktív vagy súlyos ekcéma esélye. Abuabara szerint minden további gramm nátrium 11%-kal több ekcéma diagnózisával, 16%-kal több aktív ekcéma fellángolással és további 11%-kal több ekcéma súlyosságával járt együtt.

​Étkezés az ekcéma kezelésére

Bár a tanulmány összefüggést mutat a nátriumbevitel és az ekcéma között, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nátrium kezelése segíti az ekcéma tüneteinek tényleges kezelését. De érdemes odafigyelni a sófogyasztásra, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a vesebetegségek és a stroke megelőzése vagy kezelése miatt is.

Az étrendi irányelvek azt javasolják, hogy a só (vagy nátrium) bevitelét napi 2300 milligramm (mg) alatt tartsuk.

A nátriumbevitel mérséklésének egyszerű módjai közé tartozik a teljes értékű élelmiszerek, például a friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, magvak, hüvelyesek, sovány húsok és tenger gyümölcsei fogyasztásának mérséklése, ugyanakkor a túlzottan feldolgozott élelmiszerek és a klasszikus, magas nátriumtartalmú ételek, például a sós rágcsálnivalók, fűszerek és csemegehúsok mellőzése.

Annak biztosítása, hogy a testet a bőr egészségét támogató és a gyulladást csökkentő tápanyagokkal (például fehérjével, omega-3 zsírsavakkal, valamint A- és C-vitaminnal) lássuk el, miközben a testsúlyt kezeljük, segíthet ennek a krónikus állapot kezelésében.

Forrás: Health

Nyitókép: Shutterstock