A koronavírus-járvány miatt az élelmiszerboltokban jelentős készletfelhalmozás volt tapasztalható az első hullám alatt

Ez az 5 élelmiszer eltűnhet a boltokból 2022-ben

Számos Magyarországon alapvetőnek számító élelmiszer előállítása és forgalmazása kerül nagy veszélybe különböző okokból idén.

A 2020 elején kitört koronavírus-járvány, sok egyéb kellemetlen következménye mellett, az élelmiszer-utánpótlásra is rossz hatással volt, nagyon megbonyolította a szállítást, ezért alkalmanként számos termékből alakult ki erősen érzékelhető hiány az üzletekben.

A vince.hu a mashed.com egyik cikke alapján azt írja, több alapvető élelmiszer is eltűnhet a boltok polcairól 2022-ben azok beszerzési nehézsége miatt.

Tejtermékek

Már tavaly is számos helyen számoltak be tejhiányról, melynek oka a munkaerőhiány a teljes iparágban, a termeléstől egészen a szállításig. Angliában például egy farmernak 40 ezer liter teje ment kárba, mert nem talált fuvarozót, aki elvitte volna azt a feldolgozóba. Bár ez részben a Brexit nyomán fellépő munkaerőhiánynak köszönhető, mivel nálunk is jelen van az import tej, fel kell készülni, hogy nem mindig tudjuk majd megvenni mindenből a kedvencünket.

Sertéshús és szalonna

Erős áremelkedésre lehet számítani a szektorban, mivel egy időben drágul a takarmány és világszerte növekszik a kereslet a sertésből készített termékek iránt. Mindeközben a sertéspestis is időről időre felüti a fejét, amely szintén nem kecsegtet semmi jóval.

Lazac

A világ vadlazac mennyiségének 40 százaléka Alaszkából származik. Ez a kitettség nagy baj, az onnan érkező beszámolók alapján ugyanis az utóbbi években, drasztikusan csökkent a populáció, mely valószínűleg a klímaváltozással magyarázható.

Csokoládé

Az amerikai tőzsde, a NASDAQ szakemberei már tavaly áprilisban megjósolták a csokoládéhiányt. Miközben ugyanis a termelés eléggé ingatag lábakon áll (instabil államokban koncentrálódik), a kereslet rohamosan növekszik a pandémia megjelenése óta, mivel sokan édességgel vigasztalódnak otthon. Ritkán fordul elő az, ami tavaly megtörtént, hogy Brazília is importra szorult kakaóból.

Tészta és egyéb liszt alapú termékek

A járvány elején már egyszer kitört a felvásárlási láz, hiszen a tészta változatosan elkészíthető és sokáig eltárolható, így nem csoda, hogy sokan betáraztak belőle. A Microsoft híroldala, az MSN szerint idén a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb szélsőséges időjárások okán valami hasonlótól lehet tartani: Európában a heves esőzések, a tengerentúlon a szárazság tizedelheti meg a termést.

Nyitókép: Unsplash / Mick Haupt