csemegepultos dolgozó egy sajtot tesz vissza a pultba a boltban

Ezt az 5 terméket inkább ne az élelmiszerboltban szerezd be!

Természetesen az élelmiszerek beszerzésének legegyszerűbb módja, ha a szupermarketben vagy egy nagy élelmiszerboltban bevásárolunk. De gondoltad volna, hogy attól, amit ott veszel, akár meg is betegedhetsz, ha nem vagy elég óvatos? Mutatjuk, mi az, amit inkább kerülj el!


Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, a HuffPost segítségével összegyűjtöttük, mik azok az élelmiszerek, melyeket nem vesznek meg az élelmiszerboltban az élelmiszerbiztonsági szakértők. Érdemes megfontolni, hogy te is inkább elkerüld ezeket a termékeket.

​1. Vágott gyümölcsök

v\u00e1gott gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k a bolt polc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke szerint a szupermarketben felvágott friss gyümölcs nem a legbiztonságosabb választás. Elmondása szerint látott már olyan dolgozót, akik a padlót takarították, nem mostak kezet, majd gyümölcsöt vágtak és csomagoltak. Könnyen találhatunk szennyeződési problémákat és időtúllépést is, ami után az élelmiszerek fogyasztása már nem biztonságos, és a kórokozók még azelőtt elszaporodnak bennük, hogy megvennénk őket.

​2. Készételek

Egy másik hely, ahol a kórokozók elszaporodhatnak, a szupermarketek készételes részlege. Ezeket az élelmiszereket jellemzően a szupermarketben készítik el, és arra szánják, hogy a csomagolásból kivéve azonnal elfogyaszd őket. Az elkészített meleg ételeket nehéz melegen, a hideg ételeket pedig hidegen tartani, így a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és megbetegíthetnek - különösen, ha két óránál tovább maradnak ott.

​3. Zacskós saláta

egy n\u0151 vizsg\u00e1lja a zacsk\u00f3s sal\u00e1t\u00e1t a boltban

Fotó: Shutterstock

Detwiler szerint „hiányzik az átláthatóság és a nyomon követhetőség" a zacskós saláták esetében. Az élelmiszerboltok gyakran bezacskózzák a saját márkás zöldségkeveréküket, és fogalmuk sincs arról, hogy hány fej saláta van benne, vagy hogy az honnan származik. Vásárolj inkább egész fej salátát, és mosd meg magadnak.

​4. A csemegepultos termékek

Detwiler „nem rajong azért, hogy csirkét vagy darált marhahúst vásároljon a húspultnál”, szerinte „az alkalmazottak keveset tudnak az élelmiszerbiztonságról, fogalmuk sincs, honnan származik a termék, és hogy mióta van ott". Az alkalmazottak akár betegen is érkezhetnek a munkahelyükre, nem feltétlenül követik a higiénia terén a legjobb gyakorlatokat, és nem biztos, hogy ellenőrzik a hőmérsékletet a csemegepultban. Vásárolj inkább a cég nevével, dátummal és tételkóddal ellátott csomagolt termékeket!

​5. Dinnye

s\u00e1rgadinny\u00e9k kos\u00e1rban

Fotó: Shutterstock

A sárgadinnye különösen hajlamos az élelmiszer eredetű megbetegedések okozására, mivel „a külseje nem tisztítható megfelelően a kórokozók elpusztításához", és „a belső pH-értéke olyan szinten van, amely elősegíti a kórokozók gyors növekedését". Amikor a fogyasztók késsel felvágják a sárgadinnyét, a sárgadinnye héján lévő baktériumok megfertőzik a gyümölcs belsejét, és gyorsan szaporodnak.

Nyitókép: Shutterstock