Naplementében a tengerparton ülő nő

Ebben az életkorban utáljuk leginkább az életünket

A 160 országot vizsgáló felmérésből kiderül, hogy melyik az az életkor, amikor az emberek a legkevésbé elégedettek az életükkel.

Az élettel való elégedettség a középkorúak körében csökken, majd 54 éves kor felett ismét emelkedni kezd – derül ki a világ jóllétét vizsgáló tanulmányból. Az élettel való elégedettség csökkenése 45 és 54 éves kor között következik be, és számos gazdag angol nyelvű országban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is megfigyelhető, olvasható a PsyBlog cikkében.


Ezekben az országokban hasonló eredmények születtek a boldogság érzelmi aspektusait illetően is.
Ez valószínűleg azért volt így, mert az emberek középkoruban magasabb szintű stresszt, aggodalmat és haragot tapasztaltak, mint idős korban.

Ez a megállapítás szinte várható volt, mondta el Angus Deaton, a tanulmány egyik társszerzője.

„Ez az az időszak, amikor a bérek jellemzően tetőznek, és ez a legjobb időszak arra, hogy az ember a legtöbbet dolgozzon és keressen, akár a jelenlegi jóllét rovására is, hogy később nagyobb vagyonra és jólétre tegyen szert”.

Nem univerzális minta

A gazdasági okok mellett számos más lehetséges tényező is szerepet játszik.

A nyugati, gazdag országok jobb egészségügyi rendszerekkel rendelkeznek, amelyek jobban képesek enyhíteni az öregedés egyes problémáit. Az élettel való elégedettség U-alakú mintázata azonban nem volt általános, mivel sok szegényebb országban ez az elégedettség egyszerűen csökken az életkor előrehaladtával.


A volt Szovjetunióban például az élettel való elégedettség az életkor előrehaladtával ugyanúgy csökken, mint a latin-amerikai országokban. Az egyetlen kivételt az afrikai országok jelentették, ahol az átlagos életelégedettség az egész élettartam alatt alacsony maradt.

„A gazdasági elmélet a jólét csökkenését jósolja a középkorúak körében a magas jövedelmű, angol nyelvű országokban. Ami érdekes, hogy ez a minta nem általános. Más régiók, például a volt Szovjetunió, a kommunizmus és más rendszerek összeomlásának hatása alá kerültek. Az ilyen események az időseket is érintették, akik elvesztettek egy olyan rendszert, amely – bármennyire is tökéletlen volt – értelmet adott az életüknek, és bizonyos esetekben a nyugdíjuknak és az egészségügyi ellátásuknak”

– fogalmazott Deaton.

A hosszú élet titka a céltudatosság

Az eredmények alapjául szolgáló adatok 160 országból származnak, ami a világ népességének több mint 98 százalékát jelenti.

Amikor a kutatók a boldogságot és a halandóságot vizsgálták, úgy tűnt, hogy a hosszú élet kulcsa a céltudatosság.
Amikor az idős emberek úgy érezték, hogy az életüknek célja van, drámaian csökkent a halálozás esélye.

„Bár az eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy az eudaimónikus jóllét ok-okozati összefüggésben áll a halálozással, az eredmények érdekes lehetőségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a pozitív jóllét szerepet játszik az egészségi kockázat csökkentésében”

– vonták le a következtetést a tanulmány szerzői.