Egy „Ne felejtsd el!"-cetli

3 ok, amiért könnyen elfelejtheted a fontos feladataidat​

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül elfelejtett valamit, amiről azt hitte, hogy emlékezni fog rá. Legyen szó a lámpa lekapcsolásáról, vagy egy találkozó részleteinek megbeszéléséről. Kutatók most meghatározták, mi az a 3 ok, amiért könnyen elfelejtheted a fontos feladataidat.


Mint kiderült, az emberi emlékezet legtöbb esetben nem a múltbéli eseményekre irányul, hanem a jövőben esedékes történésekre. Gondolkodunk azon, hogy be kell fejezni a reggeli kávé elkészítését zuhanyzás után, illetve például azon is, hogy munkaidő befejeztével milyen programokat kell lefixálni. A tervek közül viszont sok nem jut el a tényleges megvalósításig.

Egy német kutatócsoport azt szerette volna kideríteni, hogy milyen tulajdonságok befolyásolják a fontos feladatok megjegyzését. Az adatgyűjtési időszakban 250 felnőttől gyűjtöttek adatokat. Az alanyok mindegyike 18 és 65 év közötti volt. Az első feladatuk az volt, hogy árulják el a következő öt napra betervezett programjaikat és fontos feladataikat. Ezeket mind feljegyezték.

A hatodik napon a szakértők megkérdezték, hogy mennyit sikerült ezekből megvalósítani. Az is egy fontos szempont volt, hogy használtak-e bármilyen emlékeztetőt. Lehet szó akár naptárról, vagy bármilyen információt hordozó eszközről.

Végezetül pedig azt is megkérdezték, hogy a jövőbeli terveikkel kapcsolatban milyen típusú gondolataik voltak a mindennapok során az alábbi hat kategória közül:

  • Terveztem, hogy a jövőben megteszek valamit;
  • Gondoltam egy jövőbeli tervemre, amelyet korábban készítettem;
  • Mentálisan szimuláltam egy jövőbeli eseményt;
  • Fantáziálgattam arról, hogy milyen lehet a jövő;
  • Elképzeltem, hogyan érezhetem magam egy jövőbeli helyzetben;
  • Elgondolkodtam egy problémán, amellyel a jövőben szembesülhetek.
Egy f\u00e9rfi elfelejt valamit

Fotó: Shutterstock

Akik az első kettő válasz valamelyikét ítélték helyesnek, azok sokkal nagyobb valószínűséggel teljesítették az elhatározott terveiket.

Végeredményként a szakértők megállapították, hogy alapvetően három kritérium befolyásolja az eltervezett cselekedetek megjegyzését. Az egyik természetesen a szándék fontossága volt. Amennyiben a feladat komoly, vagyis jelentősen meghatározza a mindennapi gondolatokat, akkor kis eséllyel felejtődik el.

A második, hogy van-e bármilyen emlékeztető segédeszköz beállítva. Mint azt korábban említettük, ez lehet egy telefonos alkalmazás, egy naptár, vagy akár egy jegyzetfüzet is. Az egyik legrégibb módszer talán egy zsinór ujjra kötése, hogy biztosan megmaradjon az információ. Ennél talán érdemes biztosabb alternatívát választani, de egy ötletnek megfelel.

Az utolsó pedig, hogy a szándéknak van -e hatása másokra is. Egy lámpa égve hagyása többnyire csak egy ember számára okoz nehézségeket, de egy közös ebéd elfelejtése a társasági kapcsolatok minőségét is leronthatja.

Amennyiben ezek valamelyike nem érvényesül, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az adott dolog elfelejtődik.

Nyitókép: Shutterstock