Mosolygó arc a tányéron lévő zöldségekből és gyümölcsökből

A több gyümölcs és zöldség fogyasztása javíthatja a memóriát

A kognitív hanyatlás alacsonyabb arányát találták azoknál az embereknél, akik több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak.

Köztudott, hogy a gyümölcsök és zöldségek a legegészségesebb élelmiszerek, mivel vitaminok, ásványi anyagok, rostok és egyéb alapvető fontosságú fitonutriensek, például antioxidánsok széles skálája található meg bennük. Ezek kritikus fontosságúak az egészség szempontjából, és csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett a gyümölcsök és zöldségek az agy számára is fontosak, bőséges fogyasztásuk még a memóriát is javíthatja. Egy új, a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik több olyan ételt fogyasztanak, amelyek magas antioxidáns flavonol tartalmúak (számos gyümölcsben és zöldségben bőségesen megtalálhatóak), lassabban romlik a memória.

„A gyümölcsök és zöldségek magas antioxidáns szintje, beleértve a polifenolokat, flavonolokat és más bioaktív vegyületeket, csökkenti a gyulladást a szervezetben, ami hozzájárulhat a memória hanyatlásához. Emellett antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően csökkentik az agyban lévő plakkokat, és jótékonyan hatnak a mikrobiomra, amelyről tudjuk, hogy fontos a kognitív egészség szempontjából”

– mondja Dana Ellis Hunnes, a Ronald Reagan UCLA Medical Center vezető klinikai dietetikus és a UCLA Fielding School of Public Health adjunktusa.

Ezek az eredmények kritikusak a közegészségügy szempontjából, ha arra gondolunk, hogy az Alzheimer-kórban (a demencia leggyakoribb formája) szenvedő amerikaiak száma 2050-re várhatóan 12,7 millióra emelkedik.

A chicagói Rush University Medical Center kutatói a fent említett következtetések levonásához a vizsgálatba bevont 961, 81 átlag életkorú résztvevőt követtek nyomon átlagosan hét éven keresztül, akik a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában.

A kísérleti személyek minden évben kitöltöttek egy étkezési gyakorisági kérdőívet, milyen gyakran fogyasztottak bizonyos ételeket, emellett évente kognitív és memóriateszteket is végeztek, és olyan különböző életmódbeli tényezőkről kérdezték őket például, hogy milyen mértékű fizikai aktivitást végeznek, és mennyi időt töltenek szellemileg lekötő tevékenységekkel, például olvasással és játékokkal.

A kutatók a kognitív hanyatlás mértékét egy globális kognitív pontszám segítségével határozták meg, amely 0,5-től (nincs kognitív károsodás) 0,2-ig (enyhe gondolkodási problémák) -0,5-ig (Alzheimer-kór) terjedt. Megállapították, hogy a legmagasabb flavonol bevitellel rendelkező személyeknél évtizedenként 0,4 egységgel lassabb volt a hanyatlás mértéke, mint a legalacsonyabb mértékkel rendelkezőknél.

„Izgalmas, hogy tanulmányunk azt mutatja, hogy a speciális étrendi döntések lassabb kognitív hanyatláshoz vezethetnek. Valami olyan egyszerű dolog, mint a több gyümölcs és zöldség, valamint a több tea fogyasztása egyszerű módja annak, hogy az emberek aktív szerepet vállaljanak agyuk egészségének megőrzésében”

– fogalmazott sajtóközleményében Thomas M. Holland, a tanulmány társszerzője és a Rush Egyetem belgyógyászati tanszékének orvosi tanácsadója.

A kutatók hozzáteszik, hogy a kognitív hanyatlás lassabb üteme valószínűleg a flavonol magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak volt köszönhető. Azt is megállapították emellett, hogy a magas flavonol tartalmú gyümölcsök és zöldségek közül az alma, a brokkoli, a kelkáposzta, az olívaolaj, a narancs, a körte, a spenót és a paradicsom a legjobbak az agy egészsége szempontjából.

Számos gyümölcs és zöldség tartalmaz a felsoroltak mellett antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat, így a változatos fogyasztás a legjobb módja az előnyök kiaknázásának.

„Általában minél sötétebb a gyümölcs vagy zöldség, annál magasabb a flavonol-tartalma. A bogyós gyümölcsökben különösen magasak, akárcsak a sötét leveles zöldekben. A korlátozott mennyiségű tea, kávé és vörösbor szintén magas flavonol tartalmú, és jótékonyan hathat a memóriára és az általános egészségre”

– mondja Ellis Hunnes.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock