Tea, toll, papír

Erre az életmódra válts a kognitív hanyatlás megelőzéséért

Bár azt gondolhatnánk, hogy még van időnk a kognitív hanyatlás megelőzésére, de az Alzheimer-kórhoz vezető agyi változások 20-30 év alatt következnek be. Így az életmódbeli változást, mely megelőzheti a hanyatlást, már 40-50 éves korban érdemes elkezdeni.


Egy új felmérés során megállapították, hogy mely életmódbeli változás az, melyet az ember, ha minél előbb megkezd, a kognitív hanyatlást megelőzheti vagy lassíthatja.

Az eredmények egy 387 ausztrál nő bevonásával készült tanulmányból származnak, akiket 1992-től kezdtek el vizsgálni, mikor 45 és 55 évesek voltak.

A kutatók több mint 20 éven át vizsgálták az alanyokat és különböző életmódbeli tényezőket rögzítettek, úgy mint:

  • hangulat,
  • dohányzás,
  • családi és foglalkoztatási helyzet,
  • iskolai végzettség,
  • és táplálkozás.

Mindegyik személyt egyszerű memóriatesztekkel vizsgálták, például azzal, hogy képesek-e megjegyezni egy tíz, egymástól független elemet tartalmazó listát.

Dr. Cassandra Szoeke, a vizsgálat vezetője elmondta:

„Ma már tudjuk, hogy a demenciával járó agyi elváltozások 20-30 év alatt alakulnak ki. A kognitív hanyatlás fejlődése lassú és folyamatos, ezért hosszú időn keresztül kellett vizsgálnunk az embereket. Szóbeli memóriatesztet használtunk, mert ez az egyik első dolog, ami az Alzheimer-kór kialakulásakor hanyatlik.”

Melyik életmódváltás volt hatásos a kognitív hanyatlás megelőzésében?

Hamar kiderült, hogy az életmódbeli váltások közül az egyik legjobb védőfaktor a testmozgás volt.

Arra is rájöttek a kutatók, hogy nem számít, hogy milyen mozgást végeztek az alanyok – a kutyasétáltatástól a hegymászásig – a testmozgás volt az az életmódbeli tényező, amely a legnagyobb védelmet nyújtotta a memóriavesztéssel szemben.

Dr. Szoeke elmondta:

„Tanulmányunk üzenete nagyon egyszerű. Mozogjunk többet! Nem számít, hogy mit, csak mozogjunk minél többet és minél gyakrabban. Ez segít a szívünknek, a testünknek, megelőzi az elhízást és a cukorbetegséget, és most már tudjuk, hogy az agyra is jó hatással van. Ez lehet akár egy egyszerű séta is, a tanulmányban sem határoztuk meg, hogy milyen típusú mozgás legyen.”

Mikor kezdjük a testmozgást?

A tanulmány szerzői szerint kezdjük el minél korábban a mozgást:

„Meglepődtünk azonban, hogy a testmozgás hatása halmozottan jelentkezik. Tehát a 20 évből minden egyes év számított. Ha valaki nem kezdi el 40 évesen, akkor lemaradhat egy vagy akár két évtizedes javulásról. De sosem késő, 50 éves korban is bepótolható az elvesztegetett idő.”

Nyitókép: Shutterstock

(PsyBlog)