egy elhízott férfi fogja a hasát

Magyarország az élmezőnyben az elhízási listán – csak egy ország előzte meg

Nem túl jó hírek: egyetlen ország előzte meg az Európai Unióban Magyarországot, ami az elhízottak arányát illeti.


Érdemes megjegyezni, hogy a szomszédos Románia az unió legkedvezőbb értékeivel rendelkezik, ha az elhízásról van szó – írja a Haszon.

Az egyetlen ország, ami hazánkat is megelőzte az elhízások számában az Európai Unióban, az Málta. Egyből utána Magyarország következik, a lista másik végén pedig Románia áll a legfrissebb adatok alapján.

Egy korábbi kutatás vizsgálta, hogy az uniós országok lakosságának hány százaléka elhízott (a 30-nál nagyobb testtömegindexű embereket sorolva ebbe a kategóriába.) Mutatjuk a 2019-es adatok alapján készült lista elején és végén szereplő államokat a G7 gyűjtése alapján.

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió „legelhízottabb” tagállamaiban:

  1. Málta – 27%
  2. Magyarország – 24%
  3. Horvátország – 23%

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió „legkevésbé elhízott” tagállamaiban:

  1. Románia – 11%
  2. Olaszország – 12%
  3. Bulgária – 13%
egy doktorn\u0151 m\u00e9ri a n\u0151i p\u00e1ciens has\u00e1nak k\u00f6rfogat\u00e1t a rendel\u0151ben

Fotó: Shutterstock

Vészjósló jel, hogy az elhízottak aránya az EU-ban 15-ről 16 százalékra, Magyarországon pedig 20,6-ról majdnem 24 százalékra nőtt 2014 és 2019 között. A legrosszabbul kereső 20 százaléknál 27,2 százalék volt az elhízottak aránya, amíg a legjobban kereső 20-százaléknál 16,6 százalék.

Catherine Gervacio dietetikus és Lisa Richards egészségügyi és táplálkozási szakértő szerint érdemes lenne több avokádót fogyasztanunk, ugyanis ennek zsírja csökkenti a hasi zsírokat, valamint más egészségügyi előnyökkel is járhat. Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek számos szív- és érrendszeri, valamint emésztési előnnyel járnak a fogyás mellett. C-vitamin-tartalma képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel, amelyek lassíthatják az anyagcserét.

Gazdag E- és A-vitaminokban is, amelyek antioxidánsként is működnek. Továbbá jelentős a rosttartalma, így fogyasztása javíthatja az emésztést és tartósabbá teheti a jóllakottság érzését is.

Nyitókép: Shutterstock