Hasi zsírt ujjaival összecsippentő női kéz

10 élelmiszer, amely segít a hasi zsír eltüntetésében

Ez az egyszerű diétamódosítás a hasi zsír elvesztését és az egészség javítását segíti.

A magasabb rostbevitel és a telített zsírok alacsonyabb bevitele segíthet csökkenteni a hasi zsírt – állítja a kutatás.

A hasi zsír a létfontosságú szerveket veszi körül, mélyen a hasban, melyre nincs olyan csodaszer, amely önmagában csökkentené a hasi zsírt.

A szív számára egészséges, rostban gazdag étrend azonban segíthet csökkenteni a hasi zsírt. Az oldható rostok, mint például a gyümölcsökben és zöldségekben lévők, az emésztés során zseléssé válnak, mely segít az embereknek jóllakottabbnak érezni magát, és csökkentheti a vércukorszintet és elősegíti a bélmozgást.

Dr. Kari D. Pilolla, a tanulmány szerzője azt írja, a kutatások kimutatták, hogy az étkezési transz- és telített zsírok pozitívan kapcsolódnak a hasi elhízáshoz, míg a rostok, különösen az oldódó, negatívan.

„Így a hasi elhízás megelőzésének és csökkentésének nagyszerű kezdete egy olyan diéta betartása, amely ösztönzi a rostban gazdag élelmiszerek, például zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását, és korlátozza a magas transz- és telített zsírtartalmú ételeket, mint például a zsíros húsok, pékáruk és magasan feldolgozott élelmiszerek.”

A magas hasi zsír összefügg a zsíros cukorbetegséggel, a májbetegséggel és a magas vérnyomással.

Pilolla szerint a hasi elhízás számos betegség kockázatát növeli.

„A testsúlytól függetlenül a nagyobb derékbőség növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát. Valójában a becslések szerint a hasi elhízásban szenvedők körülbelül 84%-a anyagcsere-egészségtelen."

A tanulmány összehasonlította a különféle diéták bizonyítékait, beleértve a paleo-diétát, az időszakos böjtöt és a zöld teát.

Az elhízás elleni küzdelemben jelenleg rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok két étrendet támogatnak: a magas vérnyomás (Dash) étrendjének megállítására irányuló étrendi megközelítéseket és a mediterrán stílusú étrendet.

A Mediterrán diéta tipikus összetevői:

  • Zöld leveles zöldségek
  • egyéb zöldségek
  • diófélék
  • bogyók
  • bab
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • hal
  • baromfi
  • olívaolaj
  • bor

Ez a típusú diéta viszonylag kevés vörös húst, kevés tejterméket tartalmaz, és az olívaolajat használja a legnagyobb zsírforrásként.

A DASH diéta meglehetősen egyszerű, és sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, valamint a következőket:

  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • hal
  • baromfi
  • bab
  • diófélék
  • növényi olajok

Emellett a cukor, a zsíros húsok, a teljes zsírtartalmú tejtermékek, a pálmaolaj és a magas telített zsírtartalmú ételek fogyasztásának korlátozását javasolja.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock