Hasi zsírt fogó nő, kezében mérőszalaggal

A fogyókúra, amely csökkenti a hasi zsírt

A vegán diéta felgyorsítja a fogyást és csökkenti a káros hasi zsírt a kutatások szerint.

Azok az emberek, akik 16 héten át követtek növényi alapú, vegán étrendet, átlagosan több mint 12 kilót fogytak, ebből közel 9 kilót a zsírtömegből és a hasi zsírból. A kutatók szerint a több rost a diéta legkritikusabb eleme, olvasható a PsyBlog cikkében.

A növényi alapú étrend rengeteg rostot tartalmaz, ami segít fellendíteni az egészséges bélbaktériumokat. A kísérletben 147 túlsúlyos ember vett részt, akiket 16 héten keresztül véletlenszerűen osztottak be vegán vagy változatlan étrendre.

Az eredmények kimutatták, hogy a vegán étrend jelentősen csökkentette a testsúlyt, és abban is segített az embereknek, hogy hatékonyabban szabályozzák a vércukorszintjüket.

„Egy 16 hetes alacsony zsírtartalmú vegán diétás beavatkozás változásokat indított el a bélrendszerben, amely súly-és testalkatváltozást, valamint az inzulinérzékenység változását vonta magával a túlsúlyos felnőtteknél”

– írták a tanulmány szerzői.

A vegán étrend a bélrendszer egészségét is növelte emellett.

A bélrendszerükben nagyobb számú kritikus egészséges baktériumokkal rendelkező kísérleti személyek többet fogytak. A vegén étrend által megnövekedett baktériumok közé tartozik a Faecalibacterium prausnitzii és a Bacteroides fragilis.

„A növényi alapú diéta hatásosnak bizonyult a testsúlyszabályozásban és a diabétesz megelőzésében és kezelésében. Kimutattuk, hogy a növényi alapú étrend olyan változásokat idézett elő a bélmikrobiomban, amelyek összefüggésbe hozhatók a fogyással, a zsírtömeg és a zsigeri zsírmennyiség csökkenésével, valamint az inzulinérzékenység növekedésével”

– írták a kutatók.

A szerzők úgy gondolják, hogy a fogyás és az egészséges bélrendszer kulcsa a rostok.

„A bélmikrobiom összetételében bekövetkezett fő elmozdulás a rosttal táplálkozó, rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumok megnövekedett relatív tartalmának volt köszönhető. Úgy tűnik ezért, hogy a magas élelmirost-tartalom nélkülözhetetlen a vizsgálatunkban megfigyelt változásokhoz.”

Nyitókép: Shutterstock