COVID-19 vírus

Kétszer is elkaphatjuk az omikront?

A válasz nem megnyugtató.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az omikron-variáns által okozott koronavírus kétszer is megfertőzheti az embert. Yaneer Bar-Yam, a New England Complex Systems Institute elnöke a Twitteren írta ezt, míg Stanley Weiss, a Rutgers School of Public Health epidemiológusa a Yahoo-nak ugyanezt nyilatkozta nemrég.

Hozzátette, hogy ha enyhe fertőzése volt valakinek, nem kapott túl jó immunválaszt, és ismét nagy dózisú vírussal érintkezik, akkor biztos az újrafertőződés lehetősége.

A szakértők még januárban azt mondták, hogy az omikron-variánsnál nagy az újrafertőződés lehetősége, különösen azok körében, akik természetes immunitással rendelkeznek. Dr. Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa elmondta, hogy a kutatók még mindig bizonytalanok az omikronon átesett betegek immunitását illetően.

„Egyelőre nem világos, hogy milyen szintű immunitás alakul ki egy omikron-fertőzés után. Gyanítom, hogy idővel igen, valószínűleg újra megfertőződhet az egyén. De még nem rendelkezünk ilyen adatokkal, mert az omikron csak október-november óta létezik”

– idézi őt a Deseret.

Nemrég írtunk arról, hogy bár a WHO és mások azt sugalmazták, a hatalmas számú omikron-fertőzés jelezheti a járvány végét, az immunitás rövid távú megugrása miatt a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet továbbra is változékony és nehezen modellezhető.

Az omikron-fertőzések száma kevesebb mint két nap alatt megduplázódhat, ami lényegesen gyorsabb, mint a SARS-CoV-2 korábbi változatai, és közelebb áll ahhoz, amit a közegészségügyi tisztviselők az enyhébb influenzavírustól várnának.

„Ilyen sebességű terjedést még nem láttunk eddig [...] Még ha mindenkit be is olthatnál, akkor is két hétbe telik, mire hatása lesz a vakcinának, és akkor már nyakig benne vagyunk”

– nyilatkozta néhány héttel ezelőtt Christina Pagel, a University College London egészségügyi adatelemzője.

Ráadásul az omikron elleni oltások által nyújtott fertőzés elleni védelem gyengülése is bonyolítja a képet. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az inaktivált (a vírus elölt vagy egyengített formáját tartalmazó) vakcinák, amelyek a világszerte elosztott tízmilliárd dózis közel felét teszik ki, kevés antitestet váltanak ki a változat ellen.

Bár a vakcinák valószínűleg továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos tünetek ellen, Pagel szerint a fertőzés tovább fog terjedni, mivel az jelenlegi feltételezések szerint egyik oltóanyag sem nyújt hosszú távú védelmet a fertőzésekkel szemben.

Nyitókép: Shutterstock / CI Photos