Bicikliző pár a naplementében

Ellaposodott a kapcsolatod? Így pezsdíts fel

A MysteryVibe szexuális egészségügyi eszközöket értékesítő vállalat felmérése szerint az emberek 46%-a szeretné feldobni a kapcsolatát, de aggódik, hogy a partnere elítéli őket.


Minden kapcsolatnak jól jönne egy kis felfedezés időről időre, a kutatások szerint a rutinból való kitörés javíthat a kapcsolaton. Egy 2020-as kanadai tanulmány szerint az újszerű tevékenységek folytatása a partnerrel a kapcsolat elégedettségének javulásához vezetett.

A kapcsolatunk felpezsdítése nem kizárólag a testiségről vagy a lelki dolgokról szól, hanem együtt az egészről. Át kell gondolnunk a beszélgetéseinket, amikor arról van szó, hogy mit jelent a vágy, arról nem is beszélve, hogyan éljük meg a mindennapi életben – erősíti meg Jordan Dixon szociológus és pszichoszexuális pszichoterapeuta.

„Sok pár él egy házban anélkül, hogy beszélgetne egymással – amikor az élet átveszi az irányítást, olyan rutinokba esünk, amelyek hétköznapivá és ismétlődővé válnak. Ezt nevezem kapcsolati és erotikus stagnálásnak, ami nagyon gyakori a hosszú távú kapcsolatokban”

Dixon szerint valójában az a gondolat, hogy a kapcsolatunk valaha könnyed volt, hazugság.

„Gondoljatok bele, hogy milyen tervezéssel váltak izgalmassá a dolgok: készülődés, sms-ezés a nap folyamán, a ház rendbetétele... a valóság az, hogy rengeteg dolog ment bele egy olyan élmény megteremtésébe, amit spontánnak éreztek.”

Az alábbiakban Dixon tippjei olvashatók a kapcsolat felpezsdítésére, amelyek érzelmi útmutatókat és szórakoztató fizikai tevékenységeket is ajánlanak.

1. Közös pillanatok megteremtése

„A reszponzív vágy az az elképzelés, hogy a szexuális ingerek lassan épülnek fel a külsőből. Például a partnered úgy néz rád, ahogy tetszik, bókol, megfogja a kezed, ölelget, masszíroz, stb. és ezek az elemek vágyat ébresztenek benned. Ez egy szelíd ébredés, hasonlóan a hógolyóhatáshoz. Ritkán fordul elő, hogy a szexuális vágyad a kis, szexi bemenetről egyenesen az Ó, istenem, most azonnal szexet akarok. Inkább olyan, hogy "ez érdekes, szeretnék még egy kicsit”

– magyarázza Dixon.

A megoldás erre az, hogy ezeket a pillanatokat fűszerezzük a napunkban, például kedves sms-ek, apró érintések és a szeretet értelmes megnyilvánulásai révén. Ez segíteni fogja a szexuális életünket, inkább a vágyat építve, minthogy stresszelve, fáradtan és kapcsolattalanul feküdjünk le este. Az intimitás ezen apró pillanatai ugyanolyan fontosak az érzelmi kapcsolat szempontjából, véli a szakértő.

2. Reflexió

Egy egyszerű módja annak, hogy felpezsdítsük a kapcsolatot, ha emlékeztetjük a partnerünket a boldog pillanatokra, amelyeket együtt töltöttünk. Ez segít kialakítani az agyunkban azokat az idegpályákat, amelyek aztán megkönnyítik, hogy pozitív gondolatokat érezzünk a kapcsolatunkkal kapcsolatban.

Kezdjük azzal, hogy keressünk egy fényképet egy közös, vidám pillanatról, majd mutassuk meg a másiknak, és szánjunk időt arra, hogy felidézzük a közös napot.

3. Beszéljünk a kapcsolatunkról

Legyen szó a szexről, az érzelmekről vagy az egyikünkre nehezedő igazságtalan lelki teherről, hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni a problémákat, és hozzászokni olyan helyzetekhez, amelyek nem tesznek boldoggá. Pedig, ha virágzó kapcsolatot szeretnénk, beszélgetnünk kell.

„A boldog, hosszú távú kapcsolatban élők úgy döntenek, hogy időt és energiát szánnak rá. Nagyra értékelik, és aktívan időt szánnak rá, hogy segítsék a fejlődését. Ha jobban megismerjük egymást, és esetleg együtt élünk, akkor abbahagyhatjuk az erőfeszítést, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a szex és a kapcsolatok nem csak úgy megtörténnek velünk – munkával járnak”

– mondja Dixon.

Az, hogy képesek vagyunk beleegyezést adni és kapni, bizonyítottan az egyik legjobb módja annak, hogy kielégítő szexuális életet éljünk, és segítsen felpezsdíteni a dolgokat. Amikor a párok hajlandóak beszélni az általuk kedvelt szexuális és erotikus tevékenységekről, az segíthet mindkettőjüknek abban, hogy hitelesen fedezzék fel a dolgokat, lehetővé téve a sebezhetőséget, a biztonságot és a biztonságot az út során.

4. Új hobbi

Fontos az új hagyományok és rituálék kialakítása, melyek egyedi jelentéssel bírnak köztünk és partnerünk között. Az agyunk szereti a következetes mintákat, amelyekre támaszkodhatunk, így az újdonság és a hasonlóság kombinációjára egyaránt szükség van egy egészséges kapcsolaton belül.

  • Közös biciklizés
  • Főzzünk együtt, próbáljunk ki egy új receptet
  • Menjünk el megnézni a kedvenc együttesünket
  • Próbáljunk ki együtt festeni
  • Tervezzünk egy romantikus otthoni rani estet

5. Csináljunk programokat egyedül

Amennyire fontos az együtt töltött idő a kapcsolat felpezsdítése szempontjából, annyira fontos az is, hogy minőségi időt töltsünk egyedül, ez lehet a legjobb módja annak, hogy kitörjünk a rutinból. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a partnerünk iránt akkor érezzük a legnagyobb vágyat, ha azt látjuk, hogy valamiben kiválóan teljesít, így ha időt szánunk arra, hogy fejlesszük a képességeinket és saját magunkat, az biztos módja a kapcsolat újraélesztésének.

(Marie Claire)

Nyitókép: Unsplash