Szomorú anyját támogató lánya

Hogyan tudsz még empatikusabbá válni?

Egy olyan világban, ahol sokan úgy érezzük, hogy kevésbé kötődünk egymáshoz, az empátia adása és fogadása fontosabb, mint valaha. Mindannyian arra vágyunk, hogy valóban meghallgassanak és megértsenek bennünket. Szerencsére az empátia nyújtása tanulható és gyakorolható készség.

Empatikusnak lenni azt jelenti, hogy egy szinten vagyunk a másik emberrel, és figyelmesen összpontosítunk az általa kifejezett érzésekre. Beleéljük magunkat a helyzetükbe, gyengéden tartjuk az érzelmeiket, és érvényesítjük, hogy kik ők és hogyan éreznek. A pillanatban együtt vagyunk azzal a személlyel, és megpróbáljuk megérteni, hogy mit mondanak nekünk, és milyen érzés számukra egy adott helyzet.

Különbséget kell tenni azonban az együttérzés és az empátia felkínálása között. Az együttérzés fogadása úgy tűnhet, mintha valaki sajnálna minket, vagy alsóbbrendű helyzetbe hozna, mintha azt mondaná: „Te szegény, sajnállak”.

Az empátia azt jelenti, hogy hitelesen meghallgatjuk és megértjük a másik személyt, anélkül, hogy megpróbálnánk megoldani egy problémát, megmondani neki, hogy mit tegyen, vagy elmesélni egy hasonló történetet magunkról. Amikor igazán ráhangolódunk a másik emberre, és empátiával hallgatjuk meg, akkor a hangsúly továbbra is rajta marad, nem rajtunk. Nem kell egyetértenünk azzal, amit mondanak nekünk, azért vagyunk ott, hogy meghallgassuk és törődjünk velük.

Hogyan nyújtsunk empátiát?

  1. Figyelmesen hallgassuk meg nemcsak azt, amit mondanak, hanem különösen a kifejezett érzéseket.
  2. Ismételjük vissza az illetőnek, amit hallottunk, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megértettük. Mondhatunk valami olyasmit, hogy „Hallom, hogy (szomorúnak, dühösnek vagy zavarodottnak) érzed magad (bármi is legyen a helyzet) miatt”. Ezt a másik személy által elmondottak megismétlését „reflektív hallgatásnak” nevezzük. Azért fontos, hogy ezt tegyük, mert túl gyakran teszünk téves feltételezéseket másokról a saját problémáink vagy tapasztalataink alapján, ahelyett, hogy mélyen meghallgatnánk, amit a másik ember mond nekünk.
  3. A beszélgetőpartner ekkor tudatja velünk, hogy jól hallottuk-e őt. Ha nem, kérjük meg, hogy kedvesen mondja el újra, mit szeretne, és biztosítsuk arról, hogy meg akarjuk érteni őt.

4. Ha pontosan vissza tudjuk ismételni, amit hallottunk, ismerjük el a személy érzéseit, és érezzük át az érzéseket. Mondhatunk valami olyasmit, hogy „látom, hogy fáj és szomorú vagy, és tudom, hogy ez nem esik jól”. Vagy: „Megértem, hogy ez a helyzet dühít és frusztrál. Csak tudd, hogy én itt vagyok veled”.

5. Ha az illető úgy érzi, hogy meghallgatják, akkor ötletelhetünk megoldásokon, ha ezt kéri, de a legtöbb ember nem akarja, hogy megmondjuk neki, mit tegyen. Csak azt akarják, hogy meghallgassuk és megértsük őket.

Néha az empátiát nagyon egyszerűen, néhány szóval is ki lehet fejezni, például így: „Ez szörnyű.” Vagy: „Hű, ez biztos fájt”. Vagy: „Biztos nagyon elárulva érzed magad”.

Bár az empátia felkínálása könnyűnek és egyszerűnek tűnhet, a mai kultúrában meglepően kevés ilyen jellegű megnyilvánulás tapasztalható. Ha megtanuljuk, hogyan válhatunk empatikusabbá, az segít elmélyíteni a gyermekeinkkel, partnereinkkel, családtagjainkkal, barátainkkal és másokkal való kapcsolatainkat. Ez egy valóban felbecsülhetetlen értékű ajándék.

Nyitókép: Shutterstock