Érett eper világos rózsaszínű háttéren

Ezzel a tárolási módszerrel az eper egy hét után is friss lesz

Előfordult már, hogy felbontottál egy nagy csomag friss epret, és azt vetted észre, hogy kezd megromlani? A tökéletesen érett bogyós termések gyakran már napokkal a vásárlás után megromlanak, ami rendkívül frusztráló lehet. A friss eper nem csak drága, de kidobásuk elkeserítő élelmiszerpazarlás is. Szerencsére van néhány módszer, amellyel az eper legalább egy hétig és azon túl is frissen tartható.

Hogyan tároljuk az epret?

Ha megfelelően tároljuk a hűtőszekrényben az alábbi módszerek valamelyikével, az eper akár egy hétig is friss maradhat. Fogyasztás előtt mindig vizsgáljuk meg a bogyókat, találunk-e penészre vagy romlásra utaló jeleket.

  • Tegyük légmentesen záródó üvegedényekbe: a mosatlan epret tegyük át egy üveg élelmiszertároló edénybe vagy befőttesüvegbe, és győződjünk meg róla, hogy az jól záródik.
  • Papírtörlő módszer: helyezzünk egy tiszta, száraz papírtörlőt egy edénybe, és tegyük rá a mosatlan epret. Zárjuk le a fedelet, és tegyük a tárolóedényt a hűtőszekrénybe.
  • Öblítsük le ecetes oldattal: áztassuk az epret néhány percig ecetes oldatban (egy rész fehér ecet és három rész víz). Ezután csöpögtessük le őket, töröljük szárazra, és tiszta papírtörlőn helyezzük őket egy üvegedénybe. Lazán tegyük rá a fedelet, és tároljuk a hűtőben.

Hogyan tároljuk a vágott epret?

Ha az eper tárolás előtti feldarabolása kényelmesebb, a fenti tárolási módszerek bármelyikét alkalmazhatjuk a vágott eper frissességének megőrzésére. Szorosan becsomagolhatjuk őket műanyag fóliába vagy alufóliába is. Csak azt kell tudnunk, hogy a megmosott és feldarabolt eper gyorsabban romlik, mint az egész, mosatlan bogyók, és általában csak három-négy napig tartható el a hűtőszekrényben.

Hogyan kell tárolni az eperpürét?

A friss eperpüré elkészítése remek felhasználási módja a megmaradt bogyóknak. Tároljuk a pürét légmentesen záródó edényben három-öt napig a hűtőszekrényben, és használjuk zabpehely tetejére, fagylaltra vagy joghurtos parféba csepegtetve.

A pürét akár három hónapig is lefagyaszthatjuk. Mielőtt felhasználnánk, rakjuk át a hűtőbe és olvasszuk fel egy éjszakán át, vagy melegítsük fel a mikrohullámú sütőben 20-30 másodpercig.

Le lehet fagyasztani az epret?

Abszolút! Néhány más élelmiszerrel ellentétben az eper szinte bármilyen formában lefagyasztható, egészben, félbevágva, szeletelve vagy akár összezúzva is.

Az előre felvágott eper lefagyasztásához helyezzük a bogyókat vágott felükkel lefelé egy viaszpapírral bélelt sütőlapra. Fagyasszuk le az epret néhány órán át, majd tegyük egy légmentesen záródó edénybe, és rakjuk vissza a fagyasztóba. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, a fagyasztott eper körülbelül 10-12 hónapig friss marad.

A fagyasztott eper felolvasztásához egyszerűen helyezzük át a fagyasztóból a hűtőbe, ahol legalább hat órán át kell maradnia. Az epret úgy is kiolvaszthatuk, hogy legalább 30 percig hideg víz alá tartjuk, vagy ha egy nagyobb, hideg vízzel teli tálba helyezzük. Ez a módszer körülbelül 15-30 percet vesz igénybe.

Vegyük figyelembe, hogy felolvasztás után az eper egy kicsit sötétebbnek tűnik, és sokkal puhább textúrával büszkélkedhet, ezért nem biztos, hogy bogyós sütemény vagy pite díszítésére szeretnénk használni. Egy turmixban, esetleg egy tál joghurt vagy gabonapehely tetején azonban remekül megállja a helyét.