Friss eper és abból készült koktélok az asztalon

Itt a szezon – nyárindító epres koktélok

Az alábbi egyszerű epres koktélreceptek tökéletesek a nyári kortyolgatáshoz.


1. Epres daiquiri

Összetevők:

  • 500 g eper, hámozva
  • 200 g jég
  • 10 cl rum
  • 1/2 lime leve
  • 1-2 evőkanál cukorszirup, opcionális

Díszítés:

  • 2 szelet lime
  • 1 félbevágott eper
  • 2 koktélpálca

Elkészítés:

Turmixoljuk le az epret, majd az így kapott pürét nyomjuk át egy szitán, hogy eltávolítsuk a magok egy részét. A szitált pürét ismét tegyük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a jeget, a rumot, 1-2 evőkanál cukorszirupot, attól függően, hogy mennyire szeretjük édesen az italokat és a lime levét. Turmixoljuk újra, és osszuk el a keveréket 2 martinis pohárban.

Díszítésként fűzzük fel a lime-szeleteket és az epret a koktélpálcikákra, és helyezzük a pohár szélére, majd azonnal tálaljuk.

2. Eper gin

Hozzávalók:

  • 700 ml-es üveg gin
  • 400 g eper, felszeletelve
  • 100 g porcukor

Elkészítés:

Keverjük össze a gint az eperrel és a porcukorral egy nagy tálban, majd öntsük egy 1,5 literes sterilizált üvegbe. Tároljuk a hűtőben, és három héten át kétnaponta keverjük meg. Kávészűrőn vagy muszlinszöveten keresztül szűrjük le a tálaláshoz.

3. Frosé

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz rozé
  • 300 g eper, hámozva és félbevágva
  • 50 g porcukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

Öntsük az üveg rozét egy mély sütőedénybe, és óvatosan tegyük a fagyasztóba egy éjszakára. Másnap keverjük össze az epret a cukorral, és hagyjuk állni 30 percig, amíg az eper elkezd levet ereszteni. Turmixoljuk össze a fagyasztott rozét, az epret, a cukrot és a citromlevet, majd osszuk szét több pohárban, hogy elkészüljön a frissítő nyári koktél.

(BBC Goodfood)

Nyitókép: Shutterstock