Omikron feliratú maszkot tartó orvosi kéz

Erősödik az omikron variánsa Európában, de nem súlyosabb

Ázsia és Európa egyes részein gyorsan terjed egy olyan alváltozat, amelyről a tudósok úgy vélik, hogy még az omikron leggyakoribb formájánál is fertőzőbb. Az új variáns jelenleg Dániában van jelen a legerősebben, ahol a múlt héten szinte az összes Covid-korlátozást feloldották.

A tudósok egyelőre nem számítanak arra, hogy a BA.2 néven ismert alváltozat lényegesen nagyobb károkat okoz, mint az omikron a világ többi részén domináns változata, a BA.1. Attól azonban tartanak, hogy a BA.2 meghosszabíthatja az omikron globális hullámát, mert úgy tűnik, hogy még fertőzőbb, mint a BA.1, amely egyébként is rendkívül fertőző volt. Az alváltozatot legalább 57 országban dokumentálták, írja a New York Times.

„Ez magasabb fertőzési csúcsot jelenthet azokon a helyeken, ahol még nem tetőzött, és a csökkenő tendenciák lassulását ott, ahol már elérték az omikron csúcsot"

– mondta Thomas Peacock, a londoni Imperial College virológusa a New York Timesnak nemrég.

Úgy tűnik, hogy a BA.2 variáns nem okoz súlyosabb betegségeket, mint a BA.1, és a vakcinák ugyanolyan hatékonyak ellene, mint az omikron más formái ellen – mondta Dr. Boris Pavlin, a WHO epidemiológusa múlt héten.

Az egyik megválaszolatlan kérdés az, hogy a BA.1 fertőzés immunitást épít-e a BA.2 fertőzéssel szemben. Még ha igen is, a tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy a korábbi koronavírus-fertőzés elleni védelem idővel gyengülhet, és előfordulhat, hogy a vírus jövőbeli verzióira nem érvényes.

A WHO és a Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID) szerint a BA.1 továbbra is a világ új omikron-eseteinek túlnyomó többségéért felelős: január 31-én ezek 96,4 százaléka. A genetikai szekvencia azonban azt jelzi, hogy a BA.2 gyorsan teret hódít, és várhatóan hamarosan domináns lesz az új esetek között Indiában, Nepálban, a Fülöp-szigeteken, Katarban és más országokban.

Dánia fertőző betegséggel foglalkozó hatósága, a Statens Serum Institut a közelmúltban jelentette be, hogy a BA.2 már az új esetek körülbelül kétharmadát teszi ki az országban, és ez az arány február közepére várhatóan közel 100 százalék lesz. Dániában kiterjedt koronavírus-megfigyelési rendszer működik, amelynek segítségével a tudósok világszerte figyelik a világjárvány előrehaladásának jelzéseit.

A rekordszámú kórházi kezelések és a BA.2 körüli bizonytalanság ellenére Dánia és néhány más európai ország kormányai gyorsan haladnak a járványügyi protokollok megszüntetése felé, melyet azzal indokolnak, hogy az erősen beoltott populációik kibírják az omikron-hullám hátralevő részét és bármit, ami ezután következik.

Hétfőtől Portugália már nem kér a külföldről érkező, teljesen beoltott utazóktól negatív teszteredményt, de az oltatlan látogatóktól továbbra is. Norvégia arra kérte a dolgozókat, hogy az otthoni munkavégzésből térjenek vissza irodáikba, Hollandia pedig enyhíti a decemberben elfogadott korlátozásokat, amelyek az egyik legszigorúbbak voltak a régióban. Ausztria, amely szinte minden felnőtt számára kötelezővé teszi a védőoltásokat, is megszüntette a beoltatlan emberekre vonatkozó korlátozást.

Nyitókép: