Hogyan törjük meg a lefelé tartó érzelmi spirált?

Hogyan törjük meg a lefelé tartó érzelmi spirált?

Amikor belekerülünk egy lefelé ívelő érzelmi spirálba, akkor sokszor úgy érezhetjük, hogy szinte lehetetlen belőle kijutni. Főleg, ha már negyedik, ötödik, vagy tizedik alkalommal próbáljuk meg sikertelenül.

Ilyenkor a nyugtalanító kérdések, amik a fejünkben cikáznak sem segítenek a kijutásban:

  • Örökké így fogok élni?
  • Csak hisztizem?
  • Mi lesz, ha soha nem múlik el és egyedül maradok emiatt?

Ezek a kérdések azonban csak még mélyebbre taszítanak minket, ugyanis szabotáljuk vele saját magunkat és a fejlődésünket. De hogyan szemléljük akkor az élet elkerülhetetlen csalódásait, hogy ne sodorjuk magunkat egy lefelé tartó érzelmi spirálba?

Íme néhány technika, amik kudarcok esetén is pozitív felfogásra ösztönöznek minket!

Szégyen helyett együttérzés

Borzasztó ördögi körbe juttathatjuk saját magunkat azzal, ha lehetetlen mércéket állítunk fel, melyeket nem tudunk elérni. Emiatt leküzdhetetlen szégyenérzetet érezhetünk, ami sajnos arra késztethet minket, hogy legközelebb még magasabbra állítsuk azt a mércét.

A leghatékonyabban úgy szüntethetjük meg ezt a szörnyű kört, ha megszüntetjük a szégyenérzetet az együttérzéssel. Vagyis próbálj meg ugyanúgy reagálni a kisebb-nagyobb kudarcaidra, ahogyan a helyzetünkben lévő többi embernek is reagálnál.

Mindfulness gyakorlása

A tetteink negatív következményeivel való szembenézés gondolata az elkerülés spiráljába juttathat minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk homokba dugni a fejünket, hogy elfussunk a következmények elől. Ekkor azonban rengeteg értékes időt pazarolunk el, amelyet a probléma orvosolására is felhasználhattunk volna.

Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása segíthet ezen problémák gyógyításában. Segít feloldani olyan csomókat, amiket már régóta cipelünk magunkkal az életünkben.

Perspektíva váltás

Az a gondolat, hogy egyszer megszűnünk létezni önmagában egy szomorú gondolat. Azonban változásra és fejlődésre motiválhat és inspirálhat minket, ha megváltoztatjuk a nézőpontunkat.

Ahelyett, hogy azon gondolkozunk, mikor, hogyan és miért halunk majd meg, gondoljunk inkább erre:

  • Hogyan szeretnéd, hogy emlékezzenek rád?
  • Mit szeretnél magad után hagyni?
  • Mit tehetsz, hogy egy jobb világot hagyj majd hátra?

Ezek a gondolatok arra inspirálnak bennünket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az életünkből és arra, hogy önmagunk legjobb verziói legyünk.