Egy szomorú lány érzéseit illusztráló kép

5 dolog az érzelmekről, amiket bár megtanítottak volna nekünk fiatalon

Mit jelentenek a különböző érzelmek és hogyan tudjuk irányítani őket? Sajnos számos olyan témába vágó tudnivaló van, amit szüleink nem adtak át nekünk, pedig fontosok lennének a mentális stabilitásunkhoz. Alábbi cikkünkbe 5 érdekes dolgot írtunk össze, melyek hasznosak az érzéseink megértéséhez és kezeléséhez.


1. Az érzések nem a gyengeség jelei

A filmekben — és sajnos néhány családban is — sokszor azt tanítják, hogy például a sírás a gyengeség jele. Ezt a sztereotípiát azonnal el kell törölni, hiszen az érzelmek az emberi lét velejárói. Mindenki tapasztal szomorúságot, örömöt, undort és haragot is, ezekkel pedig semmi gond nincsen. Probléma akkor van, ha valakinek nem engedik ezeket megélni.

2. Az érzelmek mindenre kihatnak

A kamaszkori közhiedelemmel és téves gondolkodásmóddal ellentétben az érzelmek megélése nem egy kerülendő dolog. Ezek teszik örömtelivé vagy bánatossá az emlékeket, általuk viszonyulunk kedvesen vagy távolságtartóan új, illetve régi ismerősökhöz, és miattuk tudunk örülni az új kalandoknak.

3. Minden érzelemnek meg van az oka

Az érzések eredetileg a túlélés eszközei voltak. Undort például azért érzünk bizonyos ételek — vagy esetleg személyek — láttán, mert a szervezetünk tudat alatt védekezik ellenük. A félelem ez alapján a menekülést segíti, a düh pedig a védekezést és a támadást. Ha ezekkel az alapvető jelentésekkel tisztában vagyunk, akkor könnyebben megtalálhatjuk a szükséges válaszreakciót az adott helyzetekben.

4. Nem szabad figyelmen kívül hagyni őket

Egy szomor\u00fa n\u0151 egyed\u00fcl \u00fcl a kanap\u00e9j\u00e1n

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Gyermekek — és néha idősebbek is — azért fordulnak az érzelmeik elfojtásához, hogy megóvják magukat a nagyobb fájdalmaktól. Ez a stratégia viszont hosszútávon nem kifizetődő. Tulajdonképpen olyan, mintha egy időzített bombát az ágyunk alá rejtenénk. Várhatjuk, hogy talán nem lesz belőle gond, de tudat alatt mindig ott rejtőzik majd a stressz.

Ezek az elnyomott gondolatok apránként emésztik fel a rendelkezésre álló energiákat. A mentális egészség megőrzése érdekében kommunikálni kell a gondokról — és a pozitívumokról is — rokonokkal, barátokkal, vagy esetleg szakértővel.

5. Az érzelmeket a hasznunkra fordíthatjuk

Az érzelmek nagy segítséget nyújthatnak a mindennapi célok eléréséhez. A düh feldolgozása például új lendületet adhat az edzéshez vagy a munkahelyi előrelépéshez. Ehhez muszáj megismerni a háttérben meghúzódó folyamatokat, hogy hatékonyan lehessen alkalmazni őket.

Nyitókép: Shutterstock