Karjait kitáró nő a természetben

Ez a pozitív napi gyakorlat elősegíti az érzelmi gyógyulást

Egy kutatás szerint az érzelmi gyógyulás elősegítésének egyik legjobb módja, ha kedvesen bánunk magunkkal, amikor a dolgok rosszul mennek.

Azok az emberek, akik több önsajnálatot tanúsítanak, kevesebb negatív érzelmet élnek át.

Az önsajnálat lehetővé teszi az emberek számára, hogy felelősséget vállaljanak a rossz tapasztalatokért, miközben jobban érzik magukat.

Az önsajnálat szintén összefügg ezekkel:

  • optimizmus
  • életérzés
  • energia

Az önsajnálat három összetevőből áll:

  1. Kedvesség és megértés irányítása önmagunk felé.
  2. Annak tudata, hogy a szenvedés az emberi lét része.
  3. A történtek tudatos elfogadása.

Azok az emberek, akik együttérzőek magukkal, kevesebb jelentőséget tulajdonítanak az események kimenetelének; ehelyett megpróbálják tudatosan elfogadni azokat, akár jól, akár rosszul mennek.

A kutatás szerint az önsajnálat növelésének egyik módja az expresszív írás.

Mark R. Leary professzor, a tanulmány első szerzője szerint az önsajnálat segít kiküszöbölni a düh, a depresszió és a fájdalom nagy részét, amit akkor tapasztalunk, amikor a dolgok rosszul alakulnak számunkra.

A következtetések egy olyan vizsgálatsorozatból származnak, amelyben az emberek negatív élményekre emlékeztek, elképzelték, hogy a dolgok rosszul mennek, és még maguk is kaptak nem túl hízelgő visszajelzést.

Az eredmények azt mutatták, hogy minden esetben azok az emberek, akiknek magasabb volt az önsajnálatuk, jobban megbirkóztak ezekkel.

Leary professzor elmagyarázta, hogy az önsajnálat azért jótékony, mert ahelyett, hogy az emberek önértékelésének megváltoztatására összpontosítana, mint sok kognitív-viselkedéses megközelítés, az együttérzés inkább az emberek önértékelésükhöz való viszonyát változtatja meg.

„Az önsajnálat segít az embereknek abban, hogy ne adják hozzá még az önvádat a velük történt rossz dolgok tetejére. Ha az emberek csak azt tanulják meg, hogy jobban érezzék magukat, de továbbra is ostorozzák magukat, amikor kudarcot vallanak vagy hibáznak, akkor nem lesznek képesek a nehézségeikkel nem védekező módon megbirkózni.”

Hozzátette, hogy az önsajnálat fontossága ellenére az emberek gyakran az önbecsülésre összpontosítanak.

„Az amerikai társadalom rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy az emberek önbecsülését próbálja előmozdítani, holott a jólét sokkal fontosabb összetevője lehet az önsajnálat.”

Leary szerint az önbecsülés előnyeinek nagy része azonban valójában az önsajnálatnak köszönhető.

„Ahogy szétválasztjuk őket, úgy tűnik, hogy az önsajnálat fontosabb, mint az önbecsülés, és valójában felelős az önbecsülés pozitív hatásainak egy részéért.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock