Egy lány beveszi az esemény utáni tablettát

Minden, amit tudnod kell az esemény utáni tablettáról

Az esemény utáni tabletta egy hatékony végső módszer a terhesség megelőzésére, viszont nagyon sok tévhit él vele kapcsolatban. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót erről a fogamzásgátló módszerről, melyeket mindenkinek tudni érdemes.


Az eseményi utáni tabletták lényegében sürgősségi fogamzásgátlók, melyek megakadályozzák a petesejt megtermékenyülését. Az egyik gyakori tévhit ezzel kapcsolatban, hogy abortuszt végez, ellenben ennek semmilyen igazságalapja nincs. Feladata a terhesség megelőzése, abban az esetbe, ha a fogamzásgátló tabletta bevétele elmaradna, vagy elszakadna az óvszer.

Ezért fontos, hogy a védekezés nélküli szexuális kapcsolat után a lehető leghamarabb be kell venni a tablettát a nem várt terhesség elkerülése érdekében.

„Valószínűleg a leggyakoribb tévhit az, hogy abortuszt okoz. Nem fog. Egyszerűen csak késlelteti az ovulációt, ami még a megtermékenyítés előtt bekövetkezik. Ha a peteérés leáll, a megtermékenyítésre nem kerül sor, és a terhesség nem következik be. Ha már terhes, akkor a tabletta nem szakítja meg a terhességet"

— mondja Dr. Kerry-Anne Perkins, szülész-nőgyógyász.

Az ilyen tablettát mindenképp az aktust követő 72 órában kell bevenni, viszont minden szakértő azt javasolja, hogy minél hamarabb történjen meg az óvintézkedés. Orvosok azt állítják, hogy 75-89 százalékos eséllyel akadályozza meg a terhességet ez a módszer, vagyis az eredmény nem 100 százalékos, ellenben ez adja a legjobb esélyeket a probléma megtörténte után.

Magyarországon az esemény utáni tabletták vénykötelesek, így a védekezés nélkül megtett szexuális együttlét után háziorvossal vagy nőgyógyásszal kell egyeztetni a felírásáért.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Émelygést és hányingert okozhat, valamint hasi fájdalmat, mellérzékenységet és a következő menstruáció késését. Egy másik gyakori tévhit a témával kapcsolatban, hogy meddőséget okoz, vagy a későbbi gyermekek születési rendellenességét. Fontos tudni, hogy nem létezik olyan tanulmány, amely ezt bizonyította volna. A legtöbb orvos állítása szerint nem eredményez termékenységi problémákat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Wired