Egy ember a kutyája mellett a meteorzáport figyeli

Szemeket az égre: hamarosan meglátogat minket az Éta Aquarid meteorraj

Nem kell augusztusig várni egy csillaghullás megcsodálásáig, hiszen május 5-e környékén egy hatalmas meteorraj a Föld közelébe ér, csodálatos látványt nyújtva ezzel az embereknek. Miként jött létre ez a jelenség, és hogyan, valamint hol lehet majd legjobban megfigyelni?


Bár az Éta Aquarid nem produkál annyi zuhanó égitestet, mint az augusztusban érkező Perseidák meteorraj, de ugyanolyan, ha nem ragyogóbb darabokkal jelentkezik. Ez a jelenség közepes fényességű látnivalókat hoz, szakértők szerint pedig minél sötétebb és tisztább az égbolt, annál valószínűbb egy kívánságra alkalmas hullócsillag megtekintése.

A NASA meteoritokkal foglalkozó hivatalának a vezetője — Bill Cooke — szerint a legtöbb meteort május 4-e és 5-e éjszakájától lehet majd leginkább szemügyre venni. Szakértők szerint nagyjából 50 példány várható óránként ebben az időszakban, a biztosan gyönyörű kilátáshoz viszont ajánlatos eltávolodni a városok fényeitől.

Az Egyenlítőhöz közeli megfigyelőknek lesz a legjobb kilátása, mivel a Vízöntő csillagkép jobban kiemelkedik a déli égbolton. Mivel ezek a meteorok valószínűleg annak a csillagképnek az irányából származnak, így azt a pontot nevezik a raj radiánjának.

A kényelmes nézelődéshez nem szabad kizárólag a radiánt vizslatni, hiszen akkor rengeteg fénysugár elszállhat mellettünk észrevétlenül. Ennek értelmében a távcső és a teleszkóp használata sem a legideálisabb jelen helyzetben. A legjobb megoldás lefeküdni a földre, és egyenesen felfelé bámulni, hogy a legnagyobb területet lefedje a tekintetünk.

Űrkutatók állításai szerint ezek a kőzetek nem juthatnak el a Földig, hiszen olyan aprók és akkora sebességgel haladnak, hogy a légkörbe érve szinte azonnal elégnek. Ennek a jelenségnek köszönhető a csillogó vonal is, melyeket maguk után húznak. A Space.com cikkében azt is elárulják, hogy a kőzetek eredetig a Haley-üstökösről váltak le, pályájuk azonban már régen eltávolodott.