Az egészségtelen táplálkozás memóriakárosodást okozhat

Az egészségtelen táplálkozás memóriakárosodást okozhat

Meglepő, hogy bizonyos ételek fogyasztása milyen gyorsan képes károkat okozni az agyban.


Egy patkányokon végzett tanulmány szerint az erősen feldolgozott élelmiszerekből álló étrend komolyan károsíthatja a memóriát. Az olyan ételekben gazdag étrend, mint az üdítőitalok, chipsek, édességek és instant levesek összefüggésbe hozhatók a neuroinflammációval és a kognitív problémákkal – számolt be róla a PsyBlog.

Az omega-3 zsírsav azonban szinte teljesen megfordította ezt a hatást, még az idősebb patkányoknál is.

A tény, hogy ilyen gyorsan láthatóak ezek a hatások, a kutatók szerint aggodalomra adhat okot. A eredmények ténylegesen arra utalnak, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentős és hirtelen memóriazavarokat képesek okozni. A gyors memóriaromlás pedig nagyobb valószínűséggel fejlődik át neurodegeneratív betegségekké, például Alzheimer-kórrá.

Unsplash

Ha ennek tudatában vagyunk, talán korlátozhatjuk a feldolgozott élelmiszereket az étrendünkben, és növelhetjük az omega-3 zsírsavban (DHA) gazdag élelmiszerek fogyasztását, hogy megelőzzük vagy lassítsuk ezt a folyamatot.

A patkányokon végzett vizsgálat során a rágcsálók egy részét standard étrenddel etették, illetve olyan ételekkel, amely a világszerte sok ember által fogyasztott, erősen feldolgozott táplálkozást mintázta. Egy harmadik csoport a magasan feldolgozott étrendet kapta DHA-kiegészítéssel együtt. Az erősen feldolgozott ételek pedig gyulladást okoztak az agy kritikus területein, többek között a hippokampuszban és az amigdalában.

Az embereknél az amigdala az érzelmi félelemmel és szorongást kiváltó eseményekkel kapcsolatos emlékekben játszik fontos szerepet. Ha az agynak ez a régiója diszfunkcionálisan működik, a veszélyt előrejelző funkciók kimaradhatnak, ez pedig rossz, de akár tragikus döntésekhez is vezethet. A hippokampusz pedig létfontosságú a memóriához.

Az erősen feldolgozott étrenddel etetett patkányoknál tehát egyértelműen kimutatható volt az állapotuk gyors romlása, kivéve, ha DHA-kiegészítést kaptak. A megelőzés azonban célszerűbb, mint a gyógyítás, ezért érdemes odafigyelni táplálkozásunkra.