Meglepő, de ez az étel segíthet, ha betegek vagyunk
A gyermekek egyik kedvenc nassolni valója talán eszünkbe se jut, mikor a nátha vagy az influenza ágynak dönt minket. Dietetikus szerint pedig sokat segíthet nekünk a betegség leküzdésében.
Valószínűleg te is az első, amihez nyúlsz, ha érzed, hogy beteg leszel, az a tea, gyömbér és a méz és az utolsó, amire ilyenkor gondolunk a nasi.
Dalina Soto dietetikus azonban jégkrémet ad a gyerekeinek, ha betegek, és a felnőtteknek is ajánlja.
„A diétás kultúra azt mondja, hogy kerüljük a cukrot, és hogy a cukros ételek egészségtelenek, de rengeteg olyan helyzet, időpont és kontextus létezik, amikor ugyanezek az ételek valójában támogatják az egészségünket és a jólétünket”
– mondta Aleta Storch dietetikus és táplálkozási szakértő.
Az alábbiakban dietetikus magyarázzák el, hogy a jégkrém miért remek étel, ha nem érezzük jól magunkat, valamint azt is, hogy miért a jégkrém a legjobb választás.
1. Hidratál
Az elegendő víz- és elektrolitbevitel mindig létfontosságú, de ha betegek vagyunk, akkor különösen fontos. A folyadékpótlás rendkívül fontos a gyógyulás szempontjából, hiszen az izzadással vagy esetleges hányással sokat veszít a szervezetünk.
„A jégkrém is nagyon hidratál, és betegség esetén több folyadékbevitelre van szükségünk, hogy pótoljuk a veszteségeket”
– mondta Storch.
„Csak vizet inni unalmassá válhat, és a jégkrém remek módja lehet a dolgok keverésének és a motivációnak, amikor hidratálásra van szükségünk.”
2. Érzelmileg megnyugtató
A jégkrém sokunk számára vigasztaló étel.
„Amikor betegek vagyunk, az örömhöz és az élvezethez való hozzáférés jótékony hatással van érzelmi és fizikai egészségünkre. Az a stressz, hogy egy jégkrém cukortartalma miatt aggódunk, valójában több gyulladáshoz vezet, ami elveszi az immunrendszerünk azon képességét, hogy leküzdje a betegségeket.”
3. Fizikailag megnyugtató
A jégkrémek a szükséges fizikai kényelmet is biztosíthatják.
„Egy torokfájásos, köhögéses betegség esetén egy hideg jégkrém segít fizikailag is enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket”
– magyarázza a szakértő.
A jégkrémek akkor is hűtenek, ha lázasak vagyunk.
4. Energiát ad
Igen, a cukor a jégkrémben a dietetikusok szerint jótékony hatással van az egészségre, Soto pedig megjegyzi, hogy a cukor a szervezet elsődleges energiaforrása.
Ez különösen fontos, ha betegek vagyunk. Az utolsó dolog, amire vágyunk ilyenkor, az az evés, de a szervezetnek még mindig szüksége van kalóriákra a működéshez és a gyógyuláshoz. Itt tud nagy segítség lenni a jégkrém.
„A jégkrémben lévő cukor energiát biztosít - a cukor glükózzá bomlik, ami az egyetlen energiaforma, amelyet az agyunk használ - az agyunk és a testünk számára egy olyan időszakban, amikor esetleg nincs sok energiánk az ételek elkészítésére”
– magyarázta a szakértő.
Nyitókép: Shutterstock
(HuffPost)