egy nő nevetve eteti a párját sült krumplival

Mindenki szereti, pedig 36 perccel rövidíti meg az életünket ez az étel

Lehet, hogy legközelebb kétszer is meggondolod majd, hogy a következő étkezéskor a könnyebb utat választod-e, mivel egy friss kutatás most meglehetősen baljós eredményekre jutott a kedvenc gyorsételünkkel kapcsolatban.


A Michigani Egyetem egészségügyi kutatói megállapították, hogy egyetlen hot dog elfogyasztása 36 percet vehet el az életedből. A Nature Food című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók az amerikai étrendben szereplő 5853 élelmiszert vizsgálták, és mérték hatásukat a nyert vagy elvesztett egészséges életpercekben kifejezve.

Egészségügyi alapú értékelést akartunk készíteni arról, hogy milyen előnyös és hátrányos hatásai vannak az élelmiszereknek

− mondta a CNN-nek Olivier Jolliet, az egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzora és a tanulmány vezető szerzője. A kutatók által összeállított index a Global Burden of Disease nevű tanulmányon alapul, amely az egyén élelmiszer-választásával összefüggő megbetegedéseket méri.

Például egy gramm feldolgozott húsból 0,45 percet veszítünk, egy gramm gyümölcsből pedig 0,1 percet nyerünk. Ezután megnéztük az egyes élelmiszerek összetételét, majd ezt a számot megszoroztuk az általunk korábban kidolgozott megfelelő élelmiszerprofilokkal

− mondta Jolliet.

id\u0151sebb p\u00e1r hot dogot eszik

Fotó: Getty Images

A kutatók által mért élelmiszerek egyike egy hagyományos marhahúsos hot dog volt. Az eredménye azt mutatták, hogy 61 gramm feldolgozott hús 27 perc egészséges életidő elvesztését eredményezi, de ha a nátrium és a transzzsírsavak hatását is beleszámítjuk, a végső érték 36 perc elvesztése.

Az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a diófélék, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, gyümölcsök és nem keményítőtartalmú zöldségek viszont pozitív hatással vannak az egészségre, állapította meg a tanulmány.

Az index azokat az élelmiszereket vizsgálja, amelyek növelik vagy csökkentik a várható élettartamot, de ez nem olyan egyszerű, hogy a káros élelmiszereket előnyösebbekre cseréled az étrendedben, mondta Jolliet.

hot dog \u00e9s s\u00fclt krumpli

Fotó: Getty Images

Az index elsősorban azért van, hogy segítsen a napi szinten elfogyasztott kalóriák kiválasztásában, és változtatni a szokásainkon annak érdekében, hogy az egészség és a környezet szempontjából maximális hasznot húzzunk az élelmiszer-élményeinkből

− tette hozzá Jolliet.

Nem olyan egyszerű kiszámolni, milyen ételeket kell enni ahhoz, hogy 100 évig éljünk” – egészítette ki Marion Nestle, a New York-i Egyetem táplálkozás- és közegészségügyi professzora, hozzátéve, „hogy a számok nem biztos, hogy teljesen megbízhatóak”. Hangsúlyozta, hogy egy-egy élelmiszer beillesztése vagy kizárása nem valószínű, hogy nagy különbséget jelentene − az étrendi (és életmódbeli) minták számítanak.


Forrás: CNN

Nyitókép: Getty Images