Nő csíkos pólóban zsíros ételeket eszik

Nem véletlen, ha folyton zsíros ételeket kívánsz - ez okozza

Bizony, a zsíros ételek iránti vágyad nem véletlen. De nem te vagy az oka, hanem az, amit eszel.


Új kutatásoknak köszönhetően megtudtuk, hogy a zsíros ételek utáni sóvárgás egyáltalán nem véletlen és nem rajtunk múlik. Legalábbis részben nem. Ez a fajta vágyakozás nem az ízlelőbimbóinkhoz kötődik. Sokkal inkább a bélrendszerben zajló folyamatok eredményeként alakul ki, ami hatással van az agyunkra.

Bélműködés megváltozása

A zsíros ételek megváltoztatják a bélműködésünket. A zsír utáni sóvárgás egyszerűen azért alakul ki, mert megesszük a zsíros ételeket.

A Columbia Egyetem Zuckerman Intézetének tudósai szerint - akik eredményeiket a Nature folyóiratban publikálták -, a zsíros ételek fogyasztása egyszerűen megváltoztathatja a bélműködést, és olyan sóvárgást okozhat, amely arra késztet, hogy azt higgyük, még többre van szükségünk.

A sóvárgás innen indul

Nem, nem az agyunkból, hanem a beleinkből. A kutatás kimutatta, hogy a zsír iránti preferencia a bél sejtjeiben kezdődik. A kutatás során felfedezték, hogy zsír fogyasztásakor a sejtek egy bizonyos csoportja jeleket küldött a vagus idegnek, ha zsír volt jelen.

Tehát a kutatóknak sikerült azt is megállapítaniuk, hogy a zsír utáni sóvárgás „kikapcsolása” úgy lehetséges, ha a bélből az agyba küldött sóvárgási jelekért felelős sejteket célozzák meg.

Hogyan szüntessük meg a zsíros ételek utáni sóvárgást?

Jelenleg még nem sok mindent tehetünk. De fontos tudni, hogy a csillapíthatatlan sóvárgás, melyet a zsíros ételek iránt érzünk nem feltétlenül miattunk van, hanem a belső rendszerünk miatt, mely zsíros étel hatására begyújtja a bélben lévő sejtjeinket.

Persze minél kevesebb zsíros ételt fogyasztunk és minél inkább odafigyelünk az egészséges életmódra és táplálkozásra, annál kisebb lesz az esélye a zsír után sóvárgásnak.

Nyitókép: Shutterstock