Asztalra kiborult sószóró

Az étkezési só helyettesítők csökkentik a szívroham és a sztrók  kockázatát

Az étkezési só helyettesítők csökkentik a szívroham, a sztrók, valamint az összes okból bekövetkező halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – állapítja meg a Heart című folyóiratban megjelent, rendelkezésre álló bizonyítékok összesített adatelemzése.

A kutatók szerint a só helyettesítők jótékony hatásai valószínűleg az egész világon érvényesek az emberekre. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálok, a magas vérnyomás pedig a korai halálozás egyik fő kockázata. A magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrend köztudottan felhajtja a vérnyomást.

A világon mintegy 1,28 milliárd embernek van magas vérnyomása, bár ezeknek több mint a fele nem diagnosztizált –mondják a kutatók. A só helyettesítők, amelyekben a nátrium-klorid (NaCl) egy részét kálium-kloriddal (KCl) helyettesítik, közismerten segítenek csökkenteni a vérnyomást.

Egy nemrég közzétett nagy kínai tanulmány (Salt Substitute and Stroke Study, SSaSS) megállapította, hogy a só helyettesítők csökkentik a szívroham, a sztrók és a korai halálozás kockázatát, de nem volt világos, hogy ezek az előnyök a világ más részein is érvényesek-e, számol be róla a Medical Xpress.

Hogy fényt derítsenek erre, a kutatók átfésülték a kutatási adatbázisokat, és 2021 augusztusának végéig közzétett, randomizált klinikai vizsgálatokat kerestek, amelyek a só helyettesítő szereknek a vérnyomásra, a szív- és érrendszeri egészségre és a korai halálozásra gyakorolt hatásáról számoltak be.

A vérnyomás, amelyet mmHg-ban mérnek, két számból áll: szisztolés – a magasabb szám, amely azt jelzi, hogy a szív milyen erővel pumpálja a vért a testbe; és diasztolés – az alacsonyabb szám, amely az artériás nyomást jelzi, amikor a szív megtelik vérrel.

21 releváns nemzetközi klinikai vizsgálat eredményeit gyűjtötték össze, amelyekben közel 30 000 ember vett részt, és amelyeket Európában, a nyugat-csendes-óceáni térségben, Amerikában és Délkelet-Ázsiában végeztek.

A vizsgálati időszakok 1 hónaptól 5 évig tartottak. A só helyettesítőkben a nátrium-klorid aránya 33% és 75% között változott, a kálium aránya 25% és 65% között volt. Az összesített adatok elemzése azt mutatta, hogy a só helyettesítők minden résztvevőnél csökkentették a vérnyomást. A szisztolés vérnyomás általános csökkenése 4,61 mmHg, a diasztolés vérnyomás általános csökkenése pedig 1,61 mmHg volt.

A vérnyomáscsökkenés következetesnek tűnt, függetlenül a földrajzi helyzettől, az életkortól, a nemtől, a magas vérnyomás kórtörténetétől, a testsúlytól (BMI), a kiindulási vérnyomástól, valamint a vizelet nátrium- és káliumszintjétől. A só helyettesítőben lévő nátrium-klorid minden egyes 10%-kal alacsonyabb aránya a szisztolés vérnyomás 1,53 mmHg-mal nagyobb csökkenésével és a diasztolés vérnyomás 0,95 mmHg-mal nagyobb csökkenésével járt együtt. Nem volt bizonyíték arra, hogy a magasabb étrendi káliumszint bármilyen egészségkárosodással járna.

A több mint 24 000 résztvevővel végzett öt ilyen vizsgálat eredményeinek összevont adatelemzése azt mutatta, hogy a só helyettesítők 11%-kal csökkentették a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás, 13%-kal a szív- és érrendszeri betegségek, valamint 11%-kal a szívroham vagy a sztrók kockázatát.

A kutatók elismerik megállapításaik bizonyos korlátait, többek között azt, hogy az összesített adatelemzésben szereplő tanulmányok eltérő felépítésűek voltak, és hogy viszonylag kevés adat állt rendelkezésre azokról az emberekről, akiknek nem volt magas a vérnyomásuk.

Mindazonáltal kiemelik, hogy eredményeik egybecsengenek a Salt Substitute and Stroke Study a káliummal dúsított só helyettesítővel végzett eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeivel.

„Mivel a vérnyomáscsökkentés az a mechanizmus, amellyel a só helyettesítők kardiovaszkuláris védelmet nyújtanak, a megfigyelt következetes vérnyomáscsökkenés erős érveket vet fel az SSaSS-ben megfigyelt kardiovaszkuláris védőhatás általánosíthatósága mellett Kínán kívül és azon túl is”

– írják.

„Ezek az eredmények valószínűleg nem a véletlen játékát tükrözik, és támogatják a sóhelyettesítők alkalmazását a klinikai gyakorlatban és a közegészségügyi politikában, mint az étrendi nátriumbevitel csökkentésére, az étrendi káliumbevitel növelésére, a vérnyomás csökkentésére és a súlyos kardiovaszkuláris események megelőzésére irányuló stratégiát”

– zárják tanulmányukat.

Nyitókép: Shutterstock