Egy falat tányért a kezében tartó nő

10 jel, ami étkezési zavarra utalhat

Az étkezési zavar tüneteit gyakran könnyű nem észrevenni, mi most 10 jelet mutatunk, ami erre utalhat.


Az evészavar a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) meghatérozása szerint olyan mentális egészségügyi állapot, „amikor az étkezés irányítását használjuk az érzések és más helyzetek kezelésére". Ez alatt értjük az anorexiát és a bulimiát is, de az elmúlt években már ortorexiáról is beszélünk, az étkezési zavar egy olyan fajtájáról, amelyben az ember megszállottan az egészségesnek tartott ételek fogyasztására fókuszál, szükségtelenül és orvosi ok nélkül korlátoz bizonyos ételcsoportokat, és kerüli az olyan társas helyzeteket, ahol az ideálisnak nem megfelelő ételeket szolgálnak fel.

Míg egyes étkezési zavarok tünetei sokkal nyilvánvalóbbak vagy könnyebben észrevehetőek – az evés hangos elutasítása, fogyás stb. –, mások nem annyira. Természetüknél fogva az evészavarok alattomosak – mentális zavarok lévén, és gyakran meggyőzik az áldozatot arról, hogy elrejtse viselkedését, elfedje érzéseit, vagy hazudjon étkezési szokásairól, mert félnek attól, hogy mások mit mondhatnak.

De mik lehetnek az evészavar tünetei? Mutatjuk a brit Marie Claire cikke alapján:

1. Korlátozzuk magunkat, vagy csak „tiszta" ételeket eszünk

A korlátozás vagy a csak „tiszta" étrend fogyasztása több okból is káros. Először is, a korlátozás elkerülhetetlenül zabálásba torkollik, mivel a testünk és az elménk küzd a korlátozással. Ez egy ördögi kör, amelyben az elménk meggyőz arról, hogy kevesebbet kell ennünk, de a testünknek szüksége van a táplálékra.

Másodszor, ez a fajta diéta és edzésrutin kontraproduktív a hormonok számára. Ha figyelmen kívül hagyjuk az intuitív hajlamainkat, akkor azt kockáztatjuk, hogy egy sor hormonális kihívás alakul ki, a kimaradt menstruációtól kezdve annak teljes elmaradásáig.

2. Túlzásba vitt testmozgás

A fentiekhez hasonlóan az evészavarban szenvedők gyakran úgy tekintenek a testmozgásra, mint a feleslegesen elfogyasztott kalóriák kitisztítására. Ez azt jelenti, hogy a testmozgást arra használják, hogy megszabaduljanak az elfogyasztott kalóriáktól, vagy egyfajta büntetésként az elfogyasztott kalóriákért.

Az ételekhez hasonlóan, ha figyelmen kívül hagyjuk az intuícióinkat azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú testmozgásra vagy pihenésre van szüksége a testünknek, fennáll a veszélye annak, hogy összekuszáljuk a hormonjainkat, károsítjuk a testünket, és elveszítjük az edzésmotivációt az olyan típusú, tudatos mozgáshoz, amit igazán élvezünk. Csakúgy, mint a táplálkozás, a különböző típusú mozgás és pihenés is optimális a menstruációs ciklusunk fázisainak különböző pontjain.

3. A perfekcionizmus megszállottja

Az egyik leggyakoribb tünete az étkezési zavarnak a perfekcionizmusra törekvés. Ez egy olyan vonás, amely abból a szükségletből nőttki, hogy a problémákkal az ellenőrzés és az elérés révén kell megbirkózni. A szakértő szerint a perfekcionizmussal az a probléma, hogy elkerülhetetlenül kiégéshez vezet. Bár a végtelen kipipálandó listák és a tökéletesen esztétikus élet gondolata jó ötletnek tűnhet, elkerülhetetlenül fizikai és mentális kimerüléssel fog végződni.

4. Eszeveszetten kergetünk egy testideált

Ha úgy próbálunk kinézni, mint akik nem vagyunk, azzal csak megnyomoírítjuk magunkat. Minden testnek más a beállítottsága és máshogy néz ki, így nincs értelme, hogy egy elérhetetlen testideálba próbáljuk beleerőltetni a testünket.

Az étkezési zavar egyéb tünetei közé tartoznak az NHS szerint:

  • Sok időt töltünk azzal, hogy a súlyunk és a testalkatunk miatt aggódunk,
  • a társasági együttlétek elkerülése, ha úgy gondoljuk, hogy ételről lesz szó,
  • nagyon kevés étel fogyasztása,
  • rosszul leszünk vagy hashajtót szedünk be evés után,
  • nagyon szigorú szokások vagy rutinok az étkezéssel kapcsolatban,
  • hangulatváltozás, például zárkózottak, szorongók vagy depressziósak leszünk

Minden rendellenesség egyedi, és az abban szenvedő egyénre jellemző. Ha bármilyen aggodalmad van az étkezéssel való kapcsolatod miatt, keresd fel háziorvosodat, és tudd: nem vagy egyedül, túl fogsz jutni ezen!

Nyitókép: Shutterstock / VGstockstudio