brokkoli és krumplipüré

Tudod, milyen sorrendben kell enni a tányéron lévő ételeket?

Előtted egy tál burgonyapüré brokkolival, melyikhez nyúlsz előbb? Mielőtt belemerítenéd a villád a krumpliba, érdemes egy picit elgondolkodni, feltéve ha az étkezés után is jól akarod magad érezni a bőrödben.


Jessie Inchauspé biokémikus az alábbi videóban arra figyelmeztet, hogy az elfogyasztott ételek sorrendje igenis számít, ha az egészséges anyagcseréről van szó.

A megfelelő sorrend az lenne, hogy először a zöldségeket kóstoljuk, utána a fehérjét és a zsírokat, végül a keményítőket és a cukrokat.

„Amikor étkezés közben először a zöldségeket esszük meg, a zöldségekben lévő rostok a gyomrunkban, majd a felső bélrendszerünkben landolnak, ami sűrű hálóval bevonja a bélfalakat"

− magyarázza Inchauspé a videóban.

„Ezután bármilyen keményítőt vagy cukrot fogyasztunk, az már kisebb mértékben szívódik fel a véráramunkba, ezáltal nem emelkedik meg hirtelen a glükózszintünk."

A biokémikus szerint érdemes étkezés előtt egy evőkanál pohár vízben feloldott ecetet is meginnunk, étkezés után pedig sétáljunk egyet, ezekkel a trükkökkel is kiegyenlíthetjük a vércukorszintünket.