Először mutattak ki összefüggést az étrend, a szem egészsége és az öregedés között

gyümölcslégy szeme közelről

A Buck Institute kutatói először mutattak ki kapcsolatot az étrend, a cirkadián ritmus, a szem egészsége és az élettartam között. A Nature Communications 2022. június 7-i számában megjelenő cikke szerint a légyszemben zajló folyamatok irányítják az öregedést – írja a Medical Xpress.


A szem működési zavarai problémákat okozhatnak más szövetekben. A kalóriabevitel korlátozása a szervezet számos funkcióján javít, többek közt a látáson is. Most azt is kimutattuk, hogy a szem szerepet játszik az élettartam befolyásolásában”

– mondta Pankaj Kapahi, a Buck Institute professzora.

Brian Hodge vezető kutató szerint ennek az összefüggésnek a magyarázata az úgynevezett cirkadián órákban, a szervezet minden sejtjében jelen lévő molekuláris gépezetben rejlik, ami alkalmazkodik a napi stresszhatásokhoz, a fény- és hőmérsékletváltozásokhoz. Ezek a ritmusok befolyásolják az állatok összetett viselkedését, például a ragadozó-zsákmány kölcsönhatásokat, és az alvási-ébrenléti ciklusokat

Kapahi laboratóriuma 2016-ban kimutatta, hogy a korlátozott diétán lévő gyümölcslegyek életciklusának meghosszabbítása mellett jelentős változások történtekbe a cirkadián ritmusukban is. Felfedezték, hogy a diétával leginkább aktivált ritmikus gének a fotoreceptorokban, a szem retinájában található, fényre reagáló speciális neuronokban vannak.

A szem kitett a külvilágnak – magyarázta Kapahi –, az ottani immunvédelem kritikusan aktív, ez gyulladáshoz vezethet, ami hosszú ideig fennállva számos krónikus betegséget okozhat. A számítógép és a telefon képernyőjének bámulása, vagy az éjszakai fényszennyezés nagyon zavaró körülmények a cirkadián óra számára, károsíthatják a test többi részét és az agyat is.

De vajon ránk vonatkozhat-e mindez?

Valószínűleg kevésbé, hiszen a gyümölcslegyek energiájának nagy része a szemnek van szentelve, az emlősök fotoreceptorai kevésbé befolyásolják a hosszú élettartamot. A cirkadián idegsejtekben játszott funkciója viszont fontos. Amint a kutatók megértik, hogyan lehet ezeket a folyamatokat kihasználni a neuronok működésének fenntartása érdekében, közelebb kerülünk az öregedés folyamatának lassításához.