Evés közben magát videózó nő, a Mukbang jelensége

Miért élvezik egyesek nézni, ahogyan mások esznek?

Az évek során elég sok ellentmondásos internetes videó trend alakult ki. Emberek sokasága nézi, ahogy más emberek órákon keresztül esznek. Mi ez a jelenség, és miért élvezzük nézni, ahogy mások esznek?

Az úgynevezett Mukbang-videók Dél-Koreából származnak, ahol a kifejezés evős show-t jelent. Egy tipikus Mukbang- videóban a házigazda nagy mennyiségű ételt eszik, miközben kommentálja az élményt és az étel ízét. Néha ezek a videók tanulságosak lehetnek (pl. a házigazda megismerteti a nézőket az országuk néhány helyi finomságával), néha pedig inkább arról szólnak, hogy az étel ízletes-e vagy sem.

Ha rákeresünk a YouTube-on a Mukbang kifejezésre, több mint 100 000 olyan videót kapunk, amelyekben emberek nagy mennyiségben esznek különböző ételeket, és némelyik több mint 500 millió megtekintéssel rendelkezik. Hatalmas sikerük ellenére a Mukbang-videókat kritika is érte, például az egészségtelen étkezési szokások vagy az élelmiszerpazarlás népszerűsítése miatt, olvasható a Psychology Today cikkében.

Hasznosak vagy károsak?

Mit mutattak ki tehát a tudományos vizsgálatok a Mukbang-videók nézésének pszichológiájáról? A Culture, Medicine, and Psychiatry című tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a Mukbang-videóknak hasznos és bántó pszichológiai következményei is lehetnek a nézők számára.

A tudósok a Mukbang-videók nézésével kapcsolatos YouTube-kommentárok és Reddit-bejegyzések kvalitatív elemzését végezték el. A kommentelők egy része számára a videók pozitív hatással voltak, és segítettek a falásrohamok megelőzésében, valamint csökkentették a magányosság érzését is. Az együtt étkezés gyakran közösségi élmény, és ha valaki magányosnak érzi magát, mert egyedül kell ennie, akkor a Mukbang-videók megtekintése olyan közösségi érzést adhat neki az asztalnál, ami egyébként hiányozna neki.

Más nézők számára azonban a Mukbang-videók megtekintésének negatív hatásai is lehetnek. Például korlátozhatja az evést, ha valaki ennyit eszik, vagy a Mukbang-videó házigazdájának példáját követve visszaesést okozhat a túlevésben.

Az egészségtelen étkezési viselkedést bemutató Mukbang-videók több megtekintést kapnak

Egy másik, nemrégiben készült tanulmány azt elemezte, hogy mi határozza meg egy Mukbang videó sikerét. A tudósok megállapították, hogy a túlevést bemutató videókat lényegesen gyakrabban nézték meg, mint a túlevést nem tartalmazókat. Továbbá azokat a videókat, amelyek nagy mennyiségű étel elfogyasztását mutatták be egy időkorláton belül, gyakrabban nézték meg, mint az időkorlát nélküli videókat.

A kutatók azt találták, hogy a legerősebb hatás a rendkívül fűszeres vagy irritáló ételek fogyasztásánál volt megfigyelhető. Itt négyszeres növekedést figyeltek meg a nézettségben az ilyen tartalmat nem mutató videókhoz képest. Összességében tehát úgy tűnik, hogy a nézők élvezik a Mukbang-videókat, amelyek meglehetősen egészségtelen étkezési viselkedést mutatnak.

A problémás Mukbang-nézés összefügg a magányossággal

Egy harmadik, nemrégiben készült tanulmány a problémás Mukbang-nézést vizsgálta, például azt, ha az emberek annyi időt töltenek Mukbang-videók nézésével, hogy az már kezd hasonlítani a függőséghez. Ebben a tanulmányban a tudósok 604 török Mukbang-rajongót kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy Mukbang-függőségi skálát és több más kérdőívet.

A résztvevők két százaléka jelezte, hogy minden nap négy órán keresztül vagy annál többet nézi a Mukbang-videókat.

A tudósok megállapították, hogy a problémás Mukbang-nézés összefüggött a problémás YouTube-nézéssel általában és különösen a magányossággal. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Mukbang-videók túlzott nézése diszfunkcionális megküzdési mechanizmus lehet egyes embereknél, akik magányosnak érzik magukat, és szeretnének másokkal együtt enni.

Nyitókép: Shutterstock