4 tipp, hogy elkerüld az exed közösségi oldalait

4 tipp, hogy elkerüld az exed közösségi oldalait

Ha legközelebb csekkolnád volt párodat a közösségi médiában, próbáld meg ezeket a tippeket alkalmazni!


Korábbi cikkünkben már kifejtettük öt okon keresztül, hogy miért vagyunk hajlamosak a szakítás után is nézegetni exeinket a közösségi médiában. Legújabb cikkünkben azonban ennek elkerülésére nyújtunk pár praktikát.

Várj 5 percet!

Mielőtt azonnal megnyitnád volt párod közösségi oldalát, várj öt percet. Ha erős az ellenőrzés iránti vágy, akkor úgy érezheted, hogy nem tudod megállítani magad. Ha azonban minden alkalommal sikerül a késztetés teljesítésének késleltetése percekkel, akkor egy idő után véglegesen is sikerülhet.

Minél többet gyakoroljuk a késleltetést, annál jobban képesek leszünk ezt a várakozási időt meghosszabbítani. Az 5 perc után, 10, majd 20 perccel, és végül eljutunk oda, hogy soha többet nem tekintjük meg a közösségi oldalait.

Gondold át a következő kérdéseket!

  • Milyen érzéseidről tereli el a figyelmedet az exed profiljának csekkolása?
  • Mivel kéne foglalkoznod, amit a volt párod oldalának ellenőrzésével kerülsz ki?
  • Hogyan fogod magad érezni, ha megnézed az oldalát?
  • Mit éreztél, amikor legutóbb megnézted az oldalát?
  • Ha egy ismerősöd hasonló helyzetben lenne, mit tanácsolnál neki?
Ha őszintén válaszolsz magadnak ezekre a kérdésekre, akkor rájöhetsz, hogy többet árt ez a kényszeres cselekvés a lelkednek, mint használ, és ha nem szeretnéd saját magadat bántani, akkor te is tudod, hogy érdemes ezt abbahagynod.

Keress helyettesítő cselekvést!

  1. Kérd meg egy barátodat, vagy egy közeli hozzátartozót, hogy segítsen neked a helyettesítő cselekvésben. Küldj nekik üzenetet ahelyett, hogy volt párod Instagram-oldalát nézegetnéd
  2. Válassz egy olyan tevékenységet, amely képes lekötni és szórakoztatni, így akármikor az exed oldalait néznéd, helyette végezd a másik cselekvést. Lehet ez olvasás, sorozatnézés, vagy sportolás.
  3. Végezetül írd le papírra a tervedet arra az esetre, ha érzed, hogy jön a kényszer érzés. Így akármikor késztetést érzel, hogy megnézd az oldalát, kapd elő a füzetet és olvas végig, mit tehetsz az ellen, hogy őt nézegesd.

Állíts fel digitális határokat!

Ez a lépés tűnhet az egyik legkézenfekvőbbnek, azonban lehet, hogy még nem állsz rá készen. Ha úgy érzed, még nem vagy elég erős ahhoz, hogy a saját magad által felállított határokat betartsd, akkor akármilyen gyerekesnek is tűnhet, az egyik legjobb megoldás a tiltás, némítás vagy korlátozás. Szerencsére ma már a közösségi média oldalak több opciót is felajánlanak emberek ignorálására. Esetleg azt is kipróbálod, ha ezek nem mennek, hogy a saját profilodat ideiglenesen deaktiválod és közösségi média detoxot tartasz.