Különböző típusú teák

Ez a 4 teafajta garantáltan elősegíti a fogyást

Bizonyos főzetek, például egyes teák segíthetnek a fogyásban, a bennük lévő katechin nevű növényi vegyületnek köszönhetően, amely felgyorsíthatja az anyagcserét. Mutatjuk azokat a teákat, amelyek a szakértők szerint a legjobban elősegítik a fogyást.

Zöld tea

Az összes tea közül ez rendelkezik a legtöbb olyan kutatással, amely alátámasztja a fogyás potenciális lehetőségeit. A zöld tea kalóriaégető hatása a benne található epigallokatekin-gallát (EGCG) növényi eredetű vegyületből és a koffein együttes hatásából származik, melyek fokozzák a zsírsejtek lebontását, írja a vince.hu.

Egy korábbi, mintegy 1200 tajvani férfi és nő bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik több mint tíz éven keresztül napi két csésze zöld teát ittak, alacsonyabb volt a testzsírszázalék és kisebb a derékbőségük, mint a nem rendszeres zöldtea-ivóké.

Fekete tea

A fekete teában lévő polifenolok (pozitív élettani hatású vegyületek) csökkentik a zsírok és szénhidrátok felszívódásának mértékét. A European Journal of Nutrition magazinban 2017 szeptemberében ismertetett kutatás során egy csoport elhízott egeret magas zsír- és cukortartalmú ételekkel etettek, az étrendjüket azonban fekete tea kivonattal egészítették ki.

Négy héttel később az egerek súlya ugyanúgy lecsökkent, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel etetett egyedeké, ez is bizonyítja, hogy a fekete tea is segítséget nyújt a fogyásban.

Fehér tea

A fehér tea minimális feldolgozáson megy keresztül, ami azt is jelenti, hogy nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánst és zsírégető EGCG-t tartalmaz. Mindemellett a fehér tea felgyorsítja a zsírsejtek lebomlását és blokkolja az újak képződését.

Hibiszkusz tea

Ez a teafajta is katechineket tartalmaz, amely segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Legalábbis az állatokon és embereken végzett vizsgálatok egy korábbi áttekintése azt mutatta, hogy a hibiszkusz-kivonat ígéretesnek tűnik a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelésében, bár a szerzők szerint további kutatásokra van szükség. Ezenfelül csökkenti a testtömegindexet, a testzsírt és a derék-csípő arányt.

Nyitókép: Shutterstock / Ivanfirst