
Ragacsos mennyország: próbáld ki a fahéjas baklava tekercs receptünket
Fahéjas dió- és pisztáciatöltelékkel töltjük meg, majd meglocsoljuk barnacukor-, és mézsziruppal − el tudsz képzelni bármit, ami ennél finomabb?
A fahéjas tekercs elkészítéséhez egy kicsit csalunk, és bolti fahéjas tekercs tésztával készítjük. Fahéjjal ízesített dió- és pisztáciatöltelékkel töltjük meg, majd barnacukor-, illetve mézsziruppal locsoljuk le, és máris kész a teljes értékű reggelink.
Ez a ragacsos, diós remekmű nem csak minimális sütési készséget igényel, de a bolti fahéjastekercs-tésztán kívül mindössze nyolc alapanyagra van szükség.
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 50 perc
Összesen: 1 óra 10 perc
Hozzávalók (10 adag):
a kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szirup:
- 165 g világos barna cukor
- 180 g tejszín
- 175 g méz
- 5 evőkanál sótlan vaj
Töltelék:
- 38 g dió
- 30 g pisztácia
- 2 evőkanál kristálycukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 500 g fahéjastekercs-tészta
Útmutató
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Kenj ki vajjal egy 30-35 centis kerek tortaformát.
2. Készítsd el a szirupot: egy közepes lábasban, közepes lángon keverd össze a barna cukrot, a tejszínt, a mézet és a vajat. Forrald fel a hozzávalókat, időnként megkeverve. Vedd lejjebb a gázt, és időnként megkeverve főzd, amíg a cukor teljesen feloldódik, körülbelül 5 percig. Vedd le a lábast a tűzről, és tedd félre.
3. Készítsd el a tölteléket: egy konyhai robotgépben keverd össze a diót, a pisztáciát, a cukrot és a fahéjat. Addig pépesítsd, amíg egyenletes keveréket nem kapsz. (Ha túl darabos, akkor a sütőben megéghet).
4. Állítsd össze a fahéjas tekercseket: nyisd ki a fahéjas tekercs tésztakonzerveket, és tekerd ki őket egy vágódeszkán vagy tiszta munkafelületen, a szeleteket érintetlenül hagyva. Kanalazd a diós töltelék egynegyedét mindegyik tekercsre. Óvatosan tekerd vissza a tésztát a lehető legszorosabban.
5. A szirupos keverék felét kanalazd az előkészített tortaforma aljára.
6. Válaszd szét a dióval töltött fahéjas tekercseket, és rendezd el őket a szirup tetején a sütőformában, vágott felükkel lefelé. A maradék diós keveréket szórd a tekercsekre. Mérj ki ½ csésze szirupot, és tedd félre a tálaláshoz. A maradék szirupkeveréket csorgasd a tekercsek tetejére.
7. Süsd a fahéjas tekercseket, amíg aranybarnák és puhák nem lesznek, 38-40 percig.
8. Hagyd a tekercseket a sütőedényben állni körülbelül 5 percig, mielőtt kiveszed őket. Melegen, a sziruppal meglocsolva tálald őket. A maradékot légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben tárolhatod, akár egy hétig is.
Forrás: PureWow
Nyitókép: Shutterstock