Gyógyszerek buborékcsomagolásban és anélkül, zöld háttéren

Emiatt írnak fel kevesebb fájdalomcsillapítót az orvosok az éjszakai műszakban

A The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban június végén közzétett új tanulmány szerint az orvosok az éjszakai műszakban kevesebb fájdalomcsillapítót írtak fel, mint nappal.


A kutatást egy multidiszciplináris csapat végezte, amelyet Shoham Choshen-Hillel professzor, a Hebrew University of Jerusalem (HU) üzleti adminisztrációs karának és a Federmann Racionalitástudományi Központnak, Dr. Anat Perry, a HU pszichológiai tanszékének munkatársa, valamint Dr. Alex Gileles-Hillel, a Hadassah Medical Center és a HU munkatársa vezetett.

A vizsgálat első részében 67 orvos reggel empátiafelmérő feladatokat kapott, és arra kérték őket, hogy válaszoljanak szimulált betegforgatókönyvekre. Ezek az orvosok vagy egy 26 órás műszak végén voltak, vagy éppen csak elkezdték a munkanapjukat.

A vizsgálat megállapította, hogy azok az orvosok, akik nemrég éjszakai műszakot teljesítettek, kevesebb empátiát mutattak a betegek fájdalma iránt. Ezek az orvosok például csökkent érzelmi reakciókat mutattak a fájdalmat érző emberekről készült képekre, és a fájdalomértékelő táblázatokon következetesen alacsony pontszámot adtak betegeiknek, számol be róla a Medical Xpress.

A tanulmány második részében a kutatók a sürgősségi osztályok orvosai által hozott tényleges orvosi döntéseket vizsgálták az Egyesült Államokban és Izraelben. Összesen 13 482 olyan beteg kórházi elbocsátólevelét elemezték, akik 2013-2020 között fájdalom (fejfájás, hátfájás stb.) fő panaszával érkeztek a kórházba.

Az összes adatsorban az orvosok 20-30%-kal kisebb valószínűséggel írtak fel fájdalomcsillapítót az éjszakai műszakban (a nappali műszakhoz képest), és kevesebb fájdalomcsillapítót írtak fel, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általánosan ajánlott.

„Fáradtak, és ezért kevésbé empatikusak a betegek fájdalmaival szemben. Amikor megnéztük a sürgősségi orvosok elbocsátási papírjait, azt találtuk, hogy kevesebb fájdalomcsillapítót írtak fel”

– magyarázta Choshen-Hillel.

Ez az elfogultság szignifikáns maradt még azután is, hogy a betegek bejelentett fájdalomszintjét, a betegek és az orvosok demográfiai adatait, a panaszok típusait és a sürgősségi osztály jellemzőit korrigálták.

„Az a véleményünk, hogy az éjszakai műszakban végzett munka fontos és korábban fel nem ismert forrása a fájdalomkezelésben fellépő torzításoknak, ami valószínűleg a fájdalom érzékelésének károsodásából ered. A kutatók kifejtik, hogy még az orvosi szakértők is, akik arra törekszenek, hogy a legjobb ellátást nyújtsák betegeiknek, érzékenyek az éjszakai műszak hatásaira”

– jegyezte meg Perry.

A jövőre nézve a kutatók strukturáltabb fájdalomkezelési irányelvek bevezetését javasolják a kórházakban. Egy másik fontos következtetés az orvosok munkastruktúrájával és az orvosok munkarendjének javításának szükségességével kapcsolatos.

„Eredményeink hatással lehetnek más olyan munkahelyekre is, amelyek váltott műszakos munkát és empatikus döntéshozatalt igényelnek, beleértve a krízisközpontokat, az elsősegélynyújtókat és a hadsereget. Valójában ezek az eredmények valószínűleg minden alváshiányos ember számára számítanak”

– tette hozzá Gileles-Hillel.

Nyitókép: Shutterstock