Mennyire biztonságos fakanállal főzni?
Az internet népét az utóbbi napokban megosztotta a fakanállal való főzés biztonságosságának kérdése. Sokak szerint ezek a tökéletes eszközök a főzéshez, azonban vannak, akik úgy vélik, hogy a rajtuk található baktériumok egyszerűen nem eltávolíthatóak, így higiéniai szempontból nem biztonságosak. De mi az igazság?
A fakanalak tényleg csapdába ejtik a baktériumokat?
Akárcsak a legtöbb vitában, úgy ebben is mindkét félnek vannak jogos érvei.
„A fakanalak porózusak, és a pórusokban mikroorganizmusok rekedhetnek”
– mondta Bryan Quoc Le élelmiszertudós.
„A szappannal és forró vízzel történő mosás a mikroorganizmusok nagy százalékát eltávolíthatja, de néhány elkerülhetetlenül megmarad és elszaporodik, különösen, ha a kanalakat nem szárítják meg teljesen.”
De mit tehetünk a tisztán tartásukért?
Használat után érdemes azonnal elmosni a fakanalakat - és ne feledkezzünk meg a megszárításukról sem. A baktériumoknak ugyanis nedvességre van szükségük a túléléshez; ahogy a fa kiszárad, a baktériumok elpusztulnak.
„A kulcs az, hogy a fakanalakat használat után azonnal tisztítsuk meg, és hagyjuk, hogy a levegőn teljesen megszáradjanak”
– magyarázta Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke.
De a fa nem antimikrobiális?
„Bizonyos fafajták nagy koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket, mint például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa. Ezek tanninokat tartalmaznak, amelyek erősen gátolják számos mikroorganizmus növekedését”
– mondta Le.
Itt van azonban a bökkenő: Ugyanis nem minden fakanál egyforma. Ráadásul még az antimikrobiális tulajdonságoknak is vannak korlátai. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biztonságos tányérokért felelős igazgatója szerint, bár a baktériumok kezdetben megtelepedhetnek a nedves fafelületen, „a víz és a baktériumok beszivárognak a fába, ahol a baktériumok végül megfulladnak, és megakadályozhatják a növekedést”.
Más szóval, a fa természetes módon képes az önszabályozásra - de csak akkor, ha megfelelően szárítva vannak.
Mi a helyzet a repedt fakanalakkal?
Mindannyiunknak vannak olyan konyhai eszközei, melyek láttak már jobb napokat is - a hámló tapadásmentes serpenyő vagy a már elszíneződött dobozok. Ez alól a fakanalak sem kivételek.
„A repedt vagy sérült fakanalakban könnyebben megtelepszenek a baktériumokat”
– jegyezte meg Detwiler.
„A repedések, hasadások és szilánkok rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradékok és a nedvesség felhalmozódhat, ami megnehezíti a kanál alapos tisztítását. Ezek a területek baktériumoknak vagy penésznek adhatnak otthont, amelyek a mosás ellenére is megmaradnak. Amint egy fakanálon látható repedések jelennek meg, már nem biztonságos a használata, és a szennyeződés megelőzése érdekében ki kell cserélni.”
Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, ideje kidobnunk a fakanalat:
- látható repedések
- sötét elszíneződések
- tartós szagok.
Nyitókép: Shutterstock
(HuffPost)