Fakanalak egy konyhában

Mennyire biztonságos fakanállal főzni?

Az internet népét az utóbbi napokban megosztotta a fakanállal való főzés biztonságosságának kérdése. Sokak szerint ezek a tökéletes eszközök a főzéshez, azonban vannak, akik úgy vélik, hogy a rajtuk található baktériumok egyszerűen nem eltávolíthatóak, így higiéniai szempontból nem biztonságosak. De mi az igazság?


A fakanalak tényleg csapdába ejtik a baktériumokat?

Akárcsak a legtöbb vitában, úgy ebben is mindkét félnek vannak jogos érvei.

„A fakanalak porózusak, és a pórusokban mikroorganizmusok rekedhetnek”

– mondta Bryan Quoc Le élelmiszertudós.

„A szappannal és forró vízzel történő mosás a mikroorganizmusok nagy százalékát eltávolíthatja, de néhány elkerülhetetlenül megmarad és elszaporodik, különösen, ha a kanalakat nem szárítják meg teljesen.”

De mit tehetünk a tisztán tartásukért?

Használat után érdemes azonnal elmosni a fakanalakat - és ne feledkezzünk meg a megszárításukról sem. A baktériumoknak ugyanis nedvességre van szükségük a túléléshez; ahogy a fa kiszárad, a baktériumok elpusztulnak.

„A kulcs az, hogy a fakanalakat használat után azonnal tisztítsuk meg, és hagyjuk, hogy a levegőn teljesen megszáradjanak”

– magyarázta Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke.

De a fa nem antimikrobiális?

„Bizonyos fafajták nagy koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket, mint például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa. Ezek tanninokat tartalmaznak, amelyek erősen gátolják számos mikroorganizmus növekedését”

– mondta Le.

Itt van azonban a bökkenő: Ugyanis nem minden fakanál egyforma. Ráadásul még az antimikrobiális tulajdonságoknak is vannak korlátai. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biztonságos tányérokért felelős igazgatója szerint, bár a baktériumok kezdetben megtelepedhetnek a nedves fafelületen, „a víz és a baktériumok beszivárognak a fába, ahol a baktériumok végül megfulladnak, és megakadályozhatják a növekedést”.

Más szóval, a fa természetes módon képes az önszabályozásra - de csak akkor, ha megfelelően szárítva vannak.

Mi a helyzet a repedt fakanalakkal?

Mindannyiunknak vannak olyan konyhai eszközei, melyek láttak már jobb napokat is - a hámló tapadásmentes serpenyő vagy a már elszíneződött dobozok. Ez alól a fakanalak sem kivételek.

„A repedt vagy sérült fakanalakban könnyebben megtelepszenek a baktériumokat”

– jegyezte meg Detwiler.

„A repedések, hasadások és szilánkok rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradékok és a nedvesség felhalmozódhat, ami megnehezíti a kanál alapos tisztítását. Ezek a területek baktériumoknak vagy penésznek adhatnak otthont, amelyek a mosás ellenére is megmaradnak. Amint egy fakanálon látható repedések jelennek meg, már nem biztonságos a használata, és a szennyeződés megelőzése érdekében ki kell cserélni.”

Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, ideje kidobnunk a fakanalat:

  • látható repedések
  • sötét elszíneződések
  • tartós szagok.

Nyitókép: Shutterstock