Falási rendellenesség, különböző gyorsételeket evő nő

A falási rohamok gyakoribbak, mint az anorexia vagy a bulimia

Bár sokaknak az étkezési zavar kifejezésről a két legismertebb formája, az anorexia nervosa és a bulimia nervosa jut eszébe, a falási zavar valójában gyakoribb, mint a másik kettő együttvéve, és jelentősen csökkentheti az életminőséget.

Falásrohamok alatt nem csupán azt értjük, ha valaki túl sokat eszik, amit a legtöbbünk egyszer-egyszer elkövet, hanem egy visszatérő viselkedésmintát tükröznek, amely a kontroll elvesztéséből, az ételek falásából és az ezzel járó szégyenérzetből és bűntudatból áll.

A falási rohamot csak 2013-ban ismerték el diagnózisként, sokkal később, mint az anorexiát és a bulimiát. A falásrohamokkal kapcsolatos ismeretek hiánya azonban azt jelenti, hogy a rendellenességet tapasztaló emberek nem kapják meg az orvosoktól a szükséges segítséget, írja a Medical Xpress.

Amint azt egy kutatási projekt a közelmúltban megállapította, a falási zavarban szenvedők az étkezési zavarokkal kapcsolatos tanulmányokban is alulreprezentáltak, ami korlátozza a kutatók képességét a kezelések kifejlesztésére.

A bulimiával vagy az anorexiának azzal a típusával ellentétben, amely falásrohamokkal és tisztítással jár, a falásrohamokban szenvedő emberek nem próbálják meg kompenzálni a falási epizódot olyan stratégiákkal, mint a tisztító ciklus vagy a túlzott testmozgás.

A túlnyomórészt nőket érintő anorexiával vagy a bulimiával ellentétben a falási zavar a nők 3,5%-át és a férfiak 2%-át érinti életük során. Bár először gyermek- és serdülőkorban jelentkezhet, a falásrohamok jellemzően a korai felnőttkorban fordul elő. Fontos, hogy a falásrohamok minden testméretű embernél megfigyelhetők, bár sokan, akiknél a falásrohamok előfordulnak, a magasabb súlytartományba esik.

Az Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtára (National Library of Medicine) szerint öt kritérium alapján diagnosztizálható a falási roham:

  1. A falási roham visszatérő epizódjai, amelyeket az jellemez, hogy korlátozott időn belül nagyobb mennyiségű ételt esznek, mint amennyit a legtöbb ember hasonló körülmények között megenne, miközben az epizód során az evés feletti kontroll hiánya is tapasztalható.
  2. A falási rohamok az alábbi tényezők közül három vagy több tényezővel járnak együtt: a normálisnál sokkal gyorsabban eszik, addig eszik, amíg kényelmetlenül tele nem érzi magát, nagy mennyiségű ételt eszik, amikor fizikailag nem érez éhséget, zavarában egyedül eszik, és utána undort, depressziót vagy erős bűntudatot érez.
  3. A mértéktelen evés okozta jelentős szorongás.
  4. A falási rohamok átlagosan hetente legalább egyszer megjelennek, három hónapon keresztül.
  5. A falásrohamok elkülönülnek más rendellenes étkezési viselkedésformáktól, beleértve az evés utáni hányást is, ahogyan az a bulimiánál előfordul.

A falási zavar egyéb figyelmeztető jelei közé tartoznak:

  • gyakori súlyingadozásdivatos diéták, beleértve egész élelmiszercsoportok (szénhidrátok, cukor, tejtermékek stb.) kiiktatását
  • a testsúly és az alak iránti rendkívüli aggodalom
  • az ételek lopása vagy felhalmozása
  • elvonulás a barátoktól és a szokásos tevékenységektől
  • titokban történő evés és a bizonyítékok (például az ételek csomagolása) elrejtése.
Az étkezési zavar e típusához kapcsolódó hosszabb távú egészségügyi szövődmények közé tartoznak a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és az osteoarthritis (az ízületeknél a csontok végeit párnázó porc kopása miatt).

Elrejtve a szem elől

Mindezek ellenére a falásrohamok még mindig „rejtett” étkezési zavarnak számítanak. A más étkezési zavarokat kísérő extrém fogyási vagy tisztító viselkedés nélkül a falásrohamok kevésbé felismerhetőek.

A falási rohamokat akár úgy is el lehet utasítani, mint csupán alkalmi túlevést. Az étkezési zavarokról szóló médiaábrázolások fenntartják ezt az elképzelést, gyakran az anorexiára összpontosítva. A falásrohamokkal kapcsolatos stigma és szégyenérzet jelentős, és megakadályozhatja az embereket abban, hogy segítséget és kezelést vegyenek igénybe, amelyekkel leküzdhetnék a rendellenességet. A falásrohamokkal küszködők kevesebb mint fele keresi és kapja meg a kezelést.

Ráadásul a betegek gyakran nem fedik fel orvosuk előtt a falásrohamok tüneteit, ami azt jelenti, hogy a kezelések gyakran a fogyásra és a falásrohamok egyéb egészségügyi szövődményeire összpontosítanak, de nem ismerik fel a viselkedés hátterében álló evészavarokat. A tudatosság és a megbeszélés hiánya így befolyásolja az étkezési zavarokkal kapcsolatos kutatásba való bekapcsolódást.

Az evészavart tapasztalt emberek toborzása az evészavar tanulmányozására kritikus fontosságú a rendellenesség jobb megértéséhez és a kezelések javításához. Ez azonban kihívást jelenthet.

A falásrohamokban szenvedő felnőttek jelenlegi kezelései közé tartozik a kognitív viselkedésterápia, az antidepresszánsok, és néhány országban a lisdexamfetamin nevű gyógyszer, amely eddig az egyetlen engedélyezett gyógyszer a rendellenesség kezelésére.

A láthatóság javítja a kezelési lehetőségeket

A jelenlegi megbélyegzés leküzdéséhez és a viselkedés mozgatórugóinak megismeréséhez égető szükség van annak tudatosítására és oktatására, hogy a falásroham gyakori – és potenciálisan életveszélyes – étkezési zavar.

A falási zavarban szenvedő embereket orvosuknak támogatnia kellene abban, hogy segítséget kérjenek, és bátorítani kellene őket, hogy részt vegyenek a kutatásokban, amelyek végül jobb eredményekhez vezetnek. Amíg ez nem történik meg, addig a kutatók vakon dolgoznak, miközben egy olyan rendellenességgel próbálnak foglalkozni, amely ezreket érint.

Nyitókép: Shutterstock