Ásító macska

Ezek a legegyszerűbb módszerek a fáradtság ellen

Lassan közeledik az év vége, és bár az idő nem mutatja még, de beköszöntött az ősz, korán sötétedik – nem csoda, hogy többször érezzük magunkat fáradtnak. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány egyszerű tippet, amelyekkel felturbózható az energia.

Ha állandó fáradtságot érzünk – fáradtan ébredünk, a kimerültség ellenére sem tudunk aludni éjszaka, vagy soha nem érezzük magunkat teljesen kipihentnek –, akkor érdemes felkeresnünk a háziorvost. A túlzott fáradtság olyan betegségek tünete lehet többek között, mint a nem diagnosztizált cölikália, a vérszegénység vagy a pajzsmirigy-alulműködés.

Ha nem ennyire komoly fáradtságról van szó, az energiaszint csökkenése és a erősebb fáradtság elűzhető az alábbi tippek segítségével.

1. Hidratálás

Ha testünk csak 2-5%-ban is dehidratált, annak már érezni a hatását, mely fáradtságot okozhat és befolyásolhatja a koncentrációt és az éberséget. Kávé helyett ilyenkor érdemes inkább egy pohár vizet meginni. Bár a hidegebb évszakok során nehezebb betartani az ajánlott napi folyadékmennyiséget, az ételekből is könnyen folyadékhoz juthatunk, például egy tál leves vagy lédús gyümölcs elfogyasztásával.

2. Gondolkodásmód megváltoztatása

Fáradtság esetén sokan magukban és hangosan, másoknak is ismételten elmondják, milyen fáradtnak érzik magukat. Bár tagadni vagy figyelmen kívül hagyni semmiképpen sem érdemes, hogyan érezzük magunkat, de az, hogy folyton ezt hajtogatjuk, néha többet árt, mert egyre inkább igazzá válik az agyunk számára és megrekedhetünk egy negatív hurokban.

Érdemes átkeretezni a gondolatot, például úgy, hogy 'Nagyon fáradt vagyok, de nagyszerű energiatartalékaim is vannak, amelyeket most felhasználhatok. Gondoskodom róla, hogy ma később kipihenjem magam'.

3. A napfény ereje

Fontos, hogy már a reggelünk úgy induljon, hogy lássunk természetes fény, mivel az segít beállítani a cirkadián ritmust. Utóbbi nemcsak abban segít, hogy éjszaka álmosnak érezzük magunkat, hanem hormonszabályozó funkciójával napközben ébrenlétet biztosít. A reggeli napfényfelvétel jelzi a szervezetnek a melatonin (az alváshormon) termelésének leállítását, és egészséges mennyiségű kortizol beindítását. Ezek együtt segítenek abban, hogy ébernek érezzük magunkat.

De a reggeli fény emellett egyfajta időzítőként is funkcionál, amely eltűnésével azt üzeni, hogy a melatoninnak (este) be kell indulnia, így segítve az alvó üzemmód bekapcsolását.

4. Megfelelő étkezés

Fontos, hogy mennyit eszünk napközben, valamint a kalóriákra és a tápanyagokra is érdemes odafigyelni. A nagyon korlátozott vagy kalóriaszegény étrend megnöveli a fáradtságot okozó tápanyaghiányt.

Olvasd el ezt is: 7 alattomos jel, hogy vashiányos lehetsz

5. Célok, vágyak kitűzése

Szeretünk valami jóra várakozni, ez pedig több részt is beindít az agyban, ami segít az energiaszint növelésében. Tűzzünk ki egy cél vagy szervezzünk olyan programokat, amiket izgatott várunk. Ez segíteni fog abban, hogy azonnal felpörögjünk.

(Marie Claire)

Nyitókép: Unsplash