Egy istállóban tartott ló

Rejtélyes, fej nélküli ló tetemét találták meg egy német városban

Egy régészeti kutatás eredményeként tárták fel a titokzatos, fejnélküli ló csontvázát a dél-németországi Knittlingen ősi temetőjében. A lovat – melyet egy temetkezési rituálé keretein belül ölhettek meg – egyférfi sírja mellett találták meg, aki feltehetőleg az állat gazdája volt. A ló fejére mostanáig nemleltek rá.


A férfit nagyjából 1400 évvel ezelőtt temették el az állattal együtt, abban az időben, mikor a Meroving-dinasztia uralkodott. Szakértők szerint a szóban forgó személy a királyi családot szolgálta élete során, pozíciójából adódóan pedig állandóan az uralkodókat követhette.

„A helyi elit tagjaként valószínűleg a családjából és szolgáiból álló gazdálkodó háztartás feje volt"

— olvashatjuk a lelőhely kutatásáért felelős régész szavait a ScienceAlert írásában.

Hogy a lovat miért fejezték le és temették el tulajdonosával együtt egyelőre rejtély a kutatók számára is. Valószínűleg a temetési szertartás része volt, hogy az állat áldozatként átsegítse a férfit a túlvilágra. Mindemellett egy státusszimbólumként is szerepet játszott, melyből később az utódok húzhattak hasznot. Amennyiben a nagy elismerésnek örvendő családfő búcsúztatóján azt látják az emberek, hogy királyi módon temetik el, akkor a tisztelet valamilyen formában leszármazottjaira is átszállhatott.

A fejn\u00e9lk\u00fcli l\u00f3 csontv\u00e1za

Fotó: State Office for the Preservation of Monuments in the Regional Council of Stuttgart/ F. Damminger

A temetkezési régióban több — nagyjából az ismeretlen lovassal egy időben eltemetett — csontvázat is felfedeztek. Legtöbbjüket fegyvereikkel, szerszámaikkal együtt helyezték a földbe, de olyat is találtak, aki aranynyakláncot viselő hitvese mellett feküdt.

A kutatócsoport jelenleg a titokzatos lovas sírhelyének a restaurálásán dolgozik, és a további időszakban is nyomozni szeretnének a rejtélyes temetkezési rituálé ügyében.

Nyitókép: Unsplash / Scott Warman