Egy férfi az alvó barátnője mellett telefonozik

Miért lépnek félre az emberek a kapcsolatokban? Íme az öt leggyakoribb ok!​

A félrelépésre rengeteg magyarázat létezik és mindnek lehetnek előjelei. Ezekre odafigyelve megtehetők a szükséges intézkedések, így még megmenthető a kapcsolat. Alábbi cikkünkbe az 5 leggyakoribb elemzett, vagy tanulmányok által vizsgált okot gyűjtöttük össze, melyekre érdemes lehet odafigyelni.


1. Visszatérés az elvesztett személyiséghez

Esther Perel pszichoterapeuta elmondása szerint sokan nem azért lépnek félre, mert ki akarnak lépni az aktuális kapcsolatukból, hanem mert tudat alatt hiányozni kezd nekik egy korábbi énjük. A régi személyiséghez vagy tulajdonsághoz való visszatéréshez egy tökéletes lehetőségnek látják, ha új párt találnak. Ez sokszor nem nyúlik tovább a kezdeti vágynál, de vannak, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek.

2. Elhanyagoltság érzése

Néha előfordul, hogy bizonyos dolgok, például a karrier, a tanulás, vagy hosszabb kapcsolatok esetén a gyereknevelés sokkal előrébb kerül a fontossági sorrendben, mint a szerelem. Bár ez egy természetes dolog, nem szabad hagyni, hogy a vonzalom és a szeretet teljesen háttérbe szoruljanak. Ennek könnyedén lehet válás vagy szakítás a vége, hiszen az egyik — vagy akár mindkét — fél másnál keresheti a régóta vágyott figyelmet és törődést.

3. Eltávolodás

Hosszan tartó kapcsolatoknál — főleg, ha a pár fiatalon ismerkedett meg — megesik, hogy az idő elteltével mások lettek az érdeklődési körök, vagy esetleg eltérő munkarend alakult ki. Nagyon sok házasság ér el így a végpontjához, hiszen más személyek jobban passzolhatnak az új léthelyzetbe és az adott körülményekbe.

Ennek megakadályozására is a legjobb mód a beszélgetés és az őszinteség, valamint a közös időtöltések, programok szervezése.

4. Szituáció adta helyzet

Egy l\u00e1ny a p\u00e1rja h\u00e1ta m\u00f6g\u00f6tt egy m\u00e1sik f\u00e9rfi kez\u00e9t fogja

Fotó: Shutterstock

Egy tanulmány során a kutatók összesen 495 embert kérdeztek meg arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb megcsalási indoknak. Érdekes módon az egyik ilyen ok nem volt más, mint a szituációs megcsalás. Ez azt jelenti, hogy az adott illető éppen jó időben volt jó helyen — vagy éppen rosszkor rossz helyen —, így olyan helyzetbe került, melynek hűtlenség lett a vége.

Az ilyen emberek általában nem vágynak a kapcsolatuk megszakítására, éppen ezért nem is lépnek félre nyíltan, és nem is keresnek más alkalmat a hűtlenségre.

5. Újdonság keresése

Végezetül pedig érdemes megjegyezni, hogy néhány ember egyszerűen nem képes rá, hogy egy monogám párkapcsolatban élje le az életét — olvashatjuk a Marie Claire cikkében. Az ilyen személyek lehet, hogy bizonyos ideig megpróbálnak hosszabb viszonyt fenntartani és egyedüliként tekinteni rá, viszont könnyedén megtörhetnek és megcsaláshoz folyamodhatnak igényeik kielégítéséhez.

Nyitókép: Shutterstock