Fogfájástól szenvedő nő

Emiatt a meglepő ok miatt fájhatnak a fogaid, ha beteg vagy

Az izomfájdalom, az orrfolyás és a torokkaparás az influenza velejárója. Egy másik, kevésbé ismert tünet a fogfájás.

A betegséggel kapcsolatos fogfájás semmiképpen sem összetévesztendő a fogszuvasodás éles, idegekig hatoló fájdalmával, ezt inkább tompa, lüktető érzés jellemzi. Az olyan betegségek, mint a nátha, az influenza vagy az orrmelléküreg-fertőzések miatt az arcüregek begyulladhatnak és nyálkával telhetnek meg, és mivel a felső fogak gyökerei közel vannak az arcüregekhez, ez a nyomás fogfájást okozhat.

A szervezet immunválasza, ahogyan a betegséget okozó vírus vagy baktérium ellen küzd, szintén fontos tényező. Az immunválaszunk gyakran az érintett területek, köztük a száj és az íny fokozott véráramlásával jár, amely fokozott érzékenységet eredményezhet, míg az extra fehérvérsejtek termelődése és az immunrendszer egyéb tevékenységei néha hozzájárulhatnak a test különböző részein – beleértve a fogakat is – jelentkező kellemetlenségekhez vagy fájdalmakhoz.

Ez a fajta fogfájás csak átmeneti, és bár kellemetlen lehet, azt jelzi, hogy az immunrendszerünk keményen dolgozik, és fokozza erőfeszítéseit, hogy újra jól legyünk. Addig is, íme néhány módszer a fájdalom csillapítására.

1. Meleg sós vizes öblítés

A meleg sós vízzel való gargalizálás nemcsak a torokfájáson, hanem a fogfájdalom enyhítésében is segíthet, mivel gyulladáscsökkentő hatású, és átmenetileg megnöveli a száj pH-egyensúlyát, lúgos környezetet teremtve, amelyben a baktériumok nehezen tudnak túlélni.

Oldjunk fel egy teáskanál sót egy csésze meleg vízben, és óvatosan kavargassuk a szánkban. Ez segíthet a duzzanat csökkentésében és az ínyfájdalom megnyugtatásában.

2. Probiotikus szájvíz

Bár ez nem a legmegfelelőbb idő arra, hogy elkezdjük az alkoholos szájápoló termékek rendszeres használatát, de ha a későbbiekben is használni fogjuk, érdemes probiotikumokos verzióra váltani. A szájvízben lévő probiotikumok hozzájárulhatnak az egészségesebb szájüregi mikrobiom kialakításához, mely különösen akkor hasznos, amikor a szervezet immunrendszere épp egy betegséggel küzd, mivel további támogatást nyújthat a száj egészségének fenntartásában.

A probiotikumok nyugtató hatással lehetnek a gyulladt vagy irritált ínyre is, ami a betegség és a szervezet immunválaszának mellékhatása lehet.

3. Jó szájhigiénia

Betegség esetén könnyen elhanyagoljuk a szokásos rutinokat, így a megfelelő szájhigiéniáét is. Azonban próbáljunk meg ilyenkor is naponta kétszer körkörös mozdulatokkal finoman fogat mosni és fogselymet használni. A jó szájhigiénia megelőzheti a további fogászati problémákat, és csökkentheti a kellemetlenségeket.

4. Hidratálás

Ha nem iszunk elég folyadékot, kiszáradhat a szánk, ami könnyen fogfájdalmat okozhat; hasonló hatása lehet annak, ha eldugult orr esetén a szánkon keresztül vesszük a levegőt. A sok folyadék fogyasztása segíthet nedvesen tartani a szánkat, és csökkentheti a fogfájás okozta kellemetlenségeket. Emellett kerüljük a nagyon forró vagy hideg italokat, ha a fogaink hirtelen érzékenyek lesznek.

5. Párásító használata

Ha a fogfájást az orrmelléküregek nyomása okozza, érdemes a hálószobában párásítót használni, mivel az segíthet csökkenteni az orrmelléküregek nyomását és a torlódást.

6. Fájdalomcsillapítás

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol vagy az ibuprofen segíthetnek enyhíteni a kellemetlenségeket. Ha a fogfájás tartós vagy súlyos, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz, hogy kizárhasson bármilyen konkrét fogászati problémát.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock