
Mennyi ideig kell várni a fogmosással kávéivás után?
A legtöbben általában a reggeli kávé után mosunk fogat, nem túl sok időt várva a kettő között. Ez azonban nem túl jó ötlet, figyelmeztet Vera Tang, a New York-i Egyetem Fogorvostudományi Karának klinikai adjunktusa.
Valójában jobb, ha a reggeli kávé után várunk a fogmosással. Ennek oka, hogy a kávé savas, és körülbelül fél óra kell ahhoz, hogy a nyálfehérjék lebontsák a szájban lévő savat. Ha közvetlenül a kávéfogyasztás után mosunk fogat, a savat a fogak pórusaiba nyomjuk.
Kissé jobb hír azoknak, akik sok tejet tesznek a kávéjukba, hogy az csökkenti a savasságot, ami segít. Tang ennek ellenére azt javasolja, hogy a reggeli kávé elfogyasztása után öblítsük ki a szánkat vízzel, ami segít eltávolítani a savat, és várjunk 30 percet a fogmosás előtt – még azok is, akik több tejet isznak, mint kávét (ha azonban reggel étkezés vagy italfogyasztás előtt szeretünk fogat mosni, akkor nem kell ezzel törődnünk).
Ha már itt tartunk, nem kell feltétlenül aggódni amiatt, hogy mennyi idő alatt isszuk meg a reggeli kávénkat, mondja Julie Cho, New York-i fogorvos. Annak ellenére, hogy egyesek szerint a kávé hosszabb ideig tartó savas hatása káros lehet, ha a szokásos módon isszuk, akkor valószínűleg nincs semmi baj.

Még ha órákig kortyolgatod is a kávét, időnként lenyeled és összezárod a szádat a fogaid körül, ami azt jelenti, hogy a természetes nyálad folyamatosan tisztítja a fogaidat. Ahhoz, hogy [a sav] káros legyen, hosszú ideig folyamatosan öblögetned kellene [a kávét]
– magyarázza Dr. Cho.
Bár a kávé önmagában nem okoz jelentős károsodást, ha általában órákig szürcsölgeti a termosz tartalmát (feltéve, hogy nem mosunk fogat közvetlenül az elfogyasztása után), ez a szokás káros lehet azok számára, akik cukorral isszák a kávét.
Ha egész nap kortyolgatod, akkor a cukortartalom jelent nagyobb problémát, mint a savtartalom
– mondja Dr. Tang.
Mivel a cukor fogszuvasodáshoz vezethet, a legjobb, ha egyszerre fogyasztjuk el – 5-10 percen belül –, ahelyett, hogy a nap folyamán fogyasztanánk, mivel a cukor lassú és folyamatos fogyasztása jelentősen nagyobb kárt okozhat a fogaknak, mint egy gyors expozíció.
Igyuk vagy a bőrünkre kenjük? Így a leghatásosabb a kollagén