Mérőszalaggal a hasát mérő nő teste

Ezzel az egyszerű étrenddel gyorsabban megy a fogyás

Egy új kutatás szerint a magas fehérjetartalmú étrend segít a hasi zsírégetésben és a fogyásban.

Azok az emberek, akik több sovány húst esznek alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel kombinálva, többet fogynak, mint a hagyományos étrenden élők – derül ki egy új kutatásból.

A magas fehérjetartalmú étrend – a kalóriák körülbelül 30 százaléka fehérjéből származik – segíthet a vércukor- és a vérzsírszint csökkentésében is. A vizsgálatban részt vevő nők úgy tudtak fogyni, hogy közben nem veszítettek csonttömeget – állapították meg a kutatók.

Dr. Ellen Evans, a tanulmány társszerzője elmondta, ez azért fontos eredmény, mert sok embert, különösen a középkorú nőket az elhízás és a csontritkulás egyaránt érinti.

„Ráadásul az elhízás kezelése gyakran növeli a csontritkulás kockázatát. Sokan veszítenek csonttömeget, amikor fogynak”

– tette hozzá.

A vizsgálatban 130 túlsúlyos ember vett részt, akiket két csoportra osztottak, és az egyik felét magas fehérje- és tejterméktartalmú diétára, a másik felét pedig a táplálékpiramison alapuló, normál fogyókúrára állították.

„Lényegében sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejet, sajtot, joghurtot stb. helyettesítettünk a táplálékpiramis szerinti étrend néhány magas szénhidráttartalmú élelmiszerével. A résztvevők emellett naponta öt adag zöldséget és két-három adag gyümölcsöt fogyasztottak”

– idézi a PsyBlog Dr. Evans-t.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoport ugyanannyit fogyott.

Donald Layman professzor egy korábbi tanulmánya azonban azt találta, hogy a magas fehérjetartalmú étrend segít csökkenteni a hasi zsírt, és az ezen az étrenden lévők jobban megőrizték a csontok egészségét.

Dr. Matthew Thorpe, a tanulmány első szerzője elmondta:

„A magasabb fehérjetartalmú csoportban a csontsűrűség viszonylag stabil maradt, de a hagyományos, magasabb szénhidráttartalmú étrendet követő csoportban a csontok egészsége idővel romlott. A statisztikailag szignifikáns kezelési hatás a magasabb fehérjetartalmú diétacsoportnak kedvezett. Úgy tűnik, hogy a táplálékfehérje, a tejtermékekből származó kalcium és a tejtermékeket dúsító D-vitamin kombinációja és/vagy kölcsönhatása védi a csontok egészségét a fogyás során.”