Különböző, édes és sós reggelik megterített asztalon

Ez a típusú reggeli megnégyszerezheti a fogyást hosszútávon

Az ezt az étrendet követők négyszer annyit fogytak azokhoz képest, akik egész nap csak a szokásos alacsony szénhidráttartalmú étrendet követték.


A fehérjében és szénhidrátban gazdag, bőséges adag reggeli összefüggésben áll a fogyással, egy új kutatás szerint.

A kutatást vezető Dr. Daniela Jakubowicz és munkatársai kimutatták, hogy egy diéta hosszú távú sikere azon múlik, hogy mennyire képes teltségérzetet kelteni, és csökkenti a szénhidrátok és édességek iránti vágyat.

A kutatók 94 fizikailag inaktív, elhízott nőt bevonásával két csoportot hoztak létre annak kiderítésére, hatékonyabb-e a fehérjében és szénhidrátban gazdag, nagy reggeli a szigorú, alacsony szénhidráttartalmú diétánál.

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend napi 1085 kalóriát tartalmazott, amelynek alapja 78 gramm zsír, 51 gramm fehérje és 17 gramm szénhidrát volt. A diétán részt vevők számára a reggeli volt a legkisebb étkezés a nap folyamán, amely mindössze 290 kalóriát tartalmazott.

A diétázók reggelire tejet, tojást, húst, gyümölcsöt, gabonapelyhet és kenyeret fogyaszthattak, de a szénhidrátok mennyisége csak 7 gramm, a fehérje pedig 12 gramm volt.

A nagy reggeli diétás csoport résztvevői napi 1240 kalóriát fogyasztottak, amely 97 gramm szénhidrátból, 93 gramm fehérjéből és 46 gramm zsírból állt, reggelijük 610 kalória volt, ez 58 gramm szénhidrátot, 47 gramm fehérjét és 22 gramm zsírt tartalmazott.

Az ebédjük 395 kalória volt, amely 34 gramm szénhidrátot, 28 gramm fehérjét és 13 gramm zsírt tartalmazott, míg 235 kalóriás vacsorájukat 5 gramm szénhidrát, 18 gramm fehérje és 26 gramm zsír alkotta.

A nyolc hónapos vizsgálati időszakban az első négy hónap a fogyásra, az utolsó négy hónap pedig a testsúly megtartására összpontosított.

A szigorúan alacsony szénhidráttartalmú csoport 12,7 kilót, míg a nagy reggeliző csoport 10,5 kilót fogyott. Nyolc hónap elteltével azonban az alacsony szénhidráttartalmú diétázók 8,2 kilót híztak vissza, míg a nagy reggeli diétán lévők további 7,5 kilót fogytak.

A nagy reggelit fogyasztók átlagosan 21 százalékot veszítettek a súlyukból, az alacsony szénhidráttartalmú diétán lévők azonban csak 4,5 százalékot. Ráadásul a nagy reggeli elfogyasztása után a résztvevők teltebbnek érezték magukat, és kevesebb szénhidrátot és édességet kívántak.

Dr. Jakubowicz elmondása szerint a legtöbb fogyókúrás tanulmány megállapította, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend nem jó módszer a testsúly csökkentésre.

„Fokozza a szénhidrát utáni sóvárgást és lassítja az anyagcserét. Ennek eredményeképpen a rövid ideig tartó fogyás után gyorsan visszatér az elhízás.”

Dr. Jakubowicz úgy véli, hogy a nagy reggeli diéta működik, mivel 15 éven keresztül sikeresen alkalmazta ezt a diétás tervet a pácienseinél. Az étvágyat kordában tartja, valamint csökkenti a cukor vagy keményítő, például édesség, desszert, burgonya, tészta és kenyér iránti sóvárgást. Ráadásul több gyümölcsöt és zöldséget is tartalmaz, ami növeli a vitamin- és rostbevitel szintjét.

A szénhidrátkorlátozó diéták mindössze öt százaléka sikeres két év után. A legtöbb szénhidrátkorlátozó diéta nem foglalkozik az addiktív étkezési késztetésekkel

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash