Más reggelire van szükségük a férfiaknak és a nőknek a fogyáshoz
Egy új tanulmány szerint a férfiak és a nők különböző módon dolgozzák fel és tárolják az élelmiszerekből származó energiát, ami aztán hatással lehet a fogyásra.
A kanadai Waterloo Egyetem két biológusa által végzett kutatásban a nemek szerinti legfontosabb eltéréseket írták le az étkezésre adott anyagcsere-válaszokban többórás koplalás után.
„Akár fogyni próbálunk, akár a súlymegtartás a cél, akár csak az energiánkat őriznénk meg, fontos megérteni, hogy az étrend milyen hatással van az anyagcserénkre”
– magyarázta Stéphanie Abo biológus.
A férfiak anyagcseréje számára a magas szénhidráttartalmú ételek (mint a zab és a gabona) előnyösebbek, míg a nők anyagcseréje számára a több zsírt tartalmazó ételek jobbak (mint a rántotta és az avokádó).
Ez tehát azt jelenti, hogy az ilyen típusú élelmiszerek alkalmasabbak lehetnek az energia magas szinten tartására, a zsírlerakódások csökkentésére és a vércukorszint szabályozására - bár a reggeli természetesen csak egy része az összképnek.
„Gyakran kevesebb kutatási adatunk van a nők testéről, mint a férfiakéról”
– mondja Anita Layton biológus.
„Azzal, hogy matematikai modelleket építünk a rendelkezésünkre álló adatok alapján, sok hipotézist gyorsan tesztelhetünk, és olyan módon finomíthatjuk a kísérleteket, ami emberi alanyokkal nem lenne kivitelezhető.”
Az Abo és Layton által kifejlesztett modell a test több részén, többek között a szívben, a májban és a gyomor-bélrendszerben, valamint a vázizomzatban és a zsírszövetben (vagy zsírszövetben) zajló anyagcsere-folyamatokra terjedt ki.
A metabolitok (az anyagcsere termékei), köztük a glükóz, a glikogén, az inzulin és a szabad zsírsavak is nagy számban szerepeltek. Ezeket az anyagcseretermékeket az étkezés és a koplalás idején is nyomon követték.
A vizsgálat eredményeinek kulcsa az volt, hogy a férfiak és a nők milyen különböző módon bontják le a zsírokat és alakítják energiává evés után, ami aztán olyan ételválasztásokba játszik bele, amelyek inkább kiegészítik, mintsem zavarják ezeket az anyagcsere-folyamatokat.
„Mivel a nőknek átlagosan több testzsírjuk van, mint a férfiaknak, azt gondolnánk, hogy kevesebb zsírt égetnek el energiaként, de ez nem így van”
– magyarázta Layton.
„A modell eredményei arra utalnak, hogy a nők több zsírt raktároznak el közvetlenül étkezés után, de több zsírt is égetnek el a böjt alatt.”
A kutatócsoport szerint az energiafelhasználás és a zsírraktározás ezen különbségeiért egy TG-FFA-ciklus néven ismert biológiai folyamat lehet a felelős - ezt érdemes tovább vizsgálni a jövőbeli tanulmányokban.
„Az életmód nagy szerepet játszik az általános egészségi állapotunkban”
– mondta Abo.
„Pörgős életet élünk, ezért fontos megérteni, hogy látszólag jelentéktelen döntések - például hogy mit reggelizzünk - hogyan befolyásolhatják egészségünket és energiaszintünket.”