Étellel teli tányér zöld asztalon

Ha ilyen tányérból eszel, az segíthet a fogyásban

Egyszerű mentális trükk.

Kisebb tányér, kisebb adag

A fogyást segíti, ha kisebb tányérból fogyasztjuk el az ételeket. Az adagtányérok az utóbbi években több okból is elég népszerűvé váltak. Ennek több oka is van:

Kisebb tányér, kisebb adag

Ez az első megfigyelés valószínűleg a legnyilvánvalóbb, mégis nagyon fontos a fogyás szempontjából. Egy viszonylag kis tányérra nem fog sok étel elférni. Bár nyilvánvalónak tűnik, a kisebb tányérok készítése az ételekből nagyszerű módja a fogyásnak.

Kalóriák figyelembevétele

Tanulmányok megállapították, hogy az étkezés során az elénk tett ételek 92 százalékát fogyasztjuk el. Akár 22 százalékkal is csökkenthetnénk ezeket a kalóriákat, ha a tányér átmérőjét mindössze két-három centivel korlátoznánk.

A pszichológia is kulcsfontosságú szerepet játszik a kisebb tányérra való váltásnál. Ez főként az úgynevezett Delboeuf-illúzió eredménye. A jelenség szerint az emberek a tárgyakat mindig kisebbnek érzékelik, ha egy nagyobb tárgyhoz képest kisebbnek látják azt. Vagyis, ha egy nagy tányérra helyezünk egy kis adag ételt, az kevésnek fog tűnni. Ez az oka annak, hogy a tányér mérete a világon mindent megváltoztathat.

Ha viszonylag kisebb tányérra helyezzük az ételt, akkor maguk az adagok nagyobbnak tűnnek, így jóval kevésbé valószínű, hogy vágyat érzünk majd arra, hogy még több ételt tegyünk rá, vagy újraszedjünk az ételből. A tányérok kicsinyítése nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a sóvárgást, miközben továbbra is bőséges adagokat kapunk az egészséges ételekből.

Az elviteles étel problémája

Sokunkkal előfordul, hogy ha étteremben eszünk, túl nagy az adag, ezért becsomagoltatjuk a maradékot és hazavisszük. Ez pontosan az ellentéte annak, hogy kevesebbet együnk a fogyás érdekében. Nagyobb valószínűséggel fogyasztunk el egy kisebb tányér ételt, ami segít abban, hogy ne legyen szükség az elviteles opcióra.

A kisebb adagok választása hosszú távon előnyös lehet, melyhez a testünk idővel hozzászokik, a gyomrunk összezsugorodik, és elérjük fogyási céljainkat.

(Spatz3)

Nyitókép: Unsplash