Pucolatlan és pucolt fokhagyma világoskék színű háttéren, fakanállal

Ez az egyszerű trükk segít a fokhagyma pucolásban

Bármennyire is szeretjük a fokhagymás ételeket, hámozása nem éppen a főzés legszebb örömei közé tartozik.


A fokhagyma pucolása nem a legkedveltebb dolog. A rostos, papírszerű héj eltávolítása fárasztó lehet, különösen, ha néhány gerezdnél többre van szükségünk. Persze, sokan tudják, hogy a késük oldalával szét kell verni a gerezdet, de még ha meg is lazult a bőr, akkor is időt fogunk tölteni azzal, hogy a körmünkkel fáradságosan leszedjük, ami alól később nagy valószínűséggel ki kell tisztítanunk a fokhagymát.

Van azonban egy trükk, amivel sokkal könnyebben megpucolhatjuk a fokhagymát.

A fokhagymát úgy is meg tudjuk hámozni, hogy megrázzuk. A gerezdeket tegyük bele egy üveg befőttesüvegbe, szorosan zárjuk rá a fedelet, és erőteljesen rázzuk az üveget körülbelül 30 másodpercig. Amikor újra kinyitjuk azt, és kiöntjük a fokhagymát, a héj nagy részének teljesen le kell esnie a gerezdekről, és készen kell állniuk az aprításra, darálásra, zúzásra, vagy bármi másra, amit terveztünk velük.

Kierin Baldwin, az Institute of Culinary Education séfoktatója szerint a módszer nagyszerűen működik. Bár Baldwin szerint a legtöbb étteremben a fokhagymagerezdeket nem egy edényben rázzák, hanem serpenyők között.

„Sok étteremben, ahol dolgoztam, az előkészítő srácok valójában két kis serpenyőt tettek egymás mellé, és egy csomó fokhagymagerezdeket rázogattak, hogy meghámozzák őket.”

A Daily Meal a múltban hasonló technikát ajánlott a fokhagyma hámozásához, két fémtálat használva, a széleket egymás mellé téve, hogy rázóedényt alkossunk belőlük. Ez ugyanilyen jól fog működni. Hátránya, hogy a fém a fémen nem tapad össze teljesen magától, nem is beszélve a teflonról vagy más tömítőanyagokról, amelyek a főzőedényeket bevonják

Nem nehéz elképzelni, hogy egy otthoni szakács, aki nem rendelkezik egy profi koordinációjával, véletlenül szétrepíti a tálakat vagy serpenyőket, és fokhagyma és héj egyaránt szétszóródik mindenfelé.

A tégely előnye, hogy ugyanezt a funkciót látja el, de lezárható, így elkerülhető a hangos fémcsörömpölés és a fokhagymák szétterülése a pulton és a padlón. De legyen szó serpenyőkről, tálakról vagy befőttesüvegről, az alapkoncepció ugyanaz. Az állandó mozgás és a többszöri oldalra ütközés okozta súrlódás között a héj azonnal lejön.

Egy kikötésre figyelnünk kell azonban ennél a technikánál. A legjobb, ha az egész fej fehér külső rétegét eltávolítjuk, mielőtt a befőttesüvegbe dobjuk. A külső héj egy kicsit vastagabb, mint a belsők, onnantól kezdve azonban a külső héj nélkül, de egyébként sértetlenül beledobhatjuk az egész fejet, és elkezdhetjük rázni. A legjobb az egészben pedig az, hogy miután végeztünk, az ujjaink nem fognak bűzleni a fokhagymától.

Nem ez az egyetlen összetevő vagy élelmiszer, amelyről azt mondják, hogy hatékonyan hámozható egy rázott befőttesüvegben. Ugyanez vonatkozik a keményre főtt tojások hámozására is, bár ebben az esetben azt javasolják, hogy adjunk egy kis hideg vizet a keverékhez, hogy a tojás ne főjön meg.