Egész és félbevágott hagymák fehér alapon

Így tároljuk a hagymát, hogy ne legyen tőle büdös az egész konyha

A hagyma csípős, néha már-már túlzó illatát sokan nem szeretik, de van megoldás ennek tompítására, még akkor is, ha hetekig ott áll a konyhában.

A hagymának – különösen nyersen, és különösen akkor, ha megromlik – elég erőteljes szaga tud lenni. Ha nem tudjuk, hogyan kell megfelelően tárolni a hagymát, fennáll a veszélye, hogy gyorsabban megromlik, ami erőteljes, büdös aromát eredményez. Mutatjuk a Real Simple cikke alapján a tippeket, hogyan érdemes tárolni ezt a zöldséget.

Az egész hagymának nem kell a hűtőszekrénybe kerülnie, sőt, valójában nem is jó hely a tárolására. A hűtő hideg és párás környezet, ami miatt a hagyma megpuhulhat és megromolhat. A legjobb hely az egész hagymák tárolására egy sötét, hűvös, száraz és jól szellőző hely. Egy konyhaszekrényben elhelyezett lyukas kosár vagy tárolóedény minden szempontból megfelel, és ideális hely a hagyma tárolására.

Amikor az élelmiszerboltban kiválasztjuk a hagymát, mindenképpen tapogassuk meg, mielőtt betesszük a kosarunkba. Kerüljük a sérült, puha foltokkal rendelkező hagymát, mert nem lesz olyan friss ízű, és nem is áll el olyan sokáig. Otthon ne essünk kísértésbe, hogy később megspóroljon magának egy lépést, és már előre meghámozzuk, mivel a héj védi és megőrzi a hagyma belsejét.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, meg fogunk lepődni, hogy az egész hagyma milyen sokáig marad friss a konyhában, és bármikor felhasználhatjuk.

Hogyan tároljuk a már felvágott hagymát

A felesleges (apróra) vágott hagymát légmentesen záródó edényben vagy műanyag zacskóban tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de ügyeljünk arra, hogy öt-hét napon belül felhasználjuk. Minél tovább áll benne a hagyma, annál erősebb szaga lesz, és nem szeretnénk, ha a hűtőnk bűzlene a hagymától, átjárva minden más élelmiszert is. Egy másik lehetőség, hogy lefagyasztjuk a megmaradt hagymát, ami semlegesíti a szagot, és hosszabb ideig eláll a zöldség.

Le lehet fagyasztani a hagymát?

Egész hagymát nem ajánlatos lefagyasztani, mert nagyon megkeményedik és nem olvad ki jól, de az apróra vágott hagyma fagyasztása működik. Ha például egy recept egy fél hagymát igényel, vágjuk fel az egészet, és amit nem használunk fel, dobjuk bele egy légmentesen záródó műanyag zacskóba, ügyelve arra, hogy a lehető legtöbb levegőt kipréseljük belőle, majd zárjuk le, és tegyük be a fagyasztóba.

Vagy ha egy nagy zacskó hagymát vásároltunk, és tudjuk, hogy nem fogjuk az összeset felhasználni, mielőtt megromlana, akkor vágjunk fel egy csomót belőle és tegyük a fagyasztóba, ez jó lesz, amikor legközelebb a levesbe vagy pörköltbe tennénk belőle. Érdemes a hagymás zacskókat dátummal ellátni, de mivel akár hat hónapig is elállnak, nem lesz nehéz felhasználni őket, mielőtt megromlanának.