Meg kell-e mosni a húst? − 6 hiba, amit elkövetünk a konyhában
Előfordul, hogy bizonyos élelmiszereket visszahívnak, hogy megakadályozzák, hogy megbetegedjünk tőlük. Ám ezek a veszélyes baktériumok a konyhádban is megjelenhetnek, ha nem vigyázol. Hogy mire? Mutatjuk!
Lehet, hogy nem is tudod, hogy bizonyos főzési módszerek, melyeket használsz, elősegíthetik a kórokozók terjedését. A HuffPost élelmiszerbiztonsági szakértőkkel beszélgetett azokról az eljárásokról, amelyek nem biztonságosak az élelmiszerek szempontjából – szerencsére azt is elárulták, hogyan csináld inkább.
1. A kézmosás elhanyagolása
Mielőtt elővennéd az ételt a hűtőből, hogy elkészítsd, moss kezet! A baktériumok a kezeden lehetnek, és onnan könnyen átterjedhetnek a főzőfelületekre és az ételre. A kézmosás csökkenti a keresztszennyeződés előfordulását az eszközökön, törölközőkön, munkalapokon és az élelmiszereken. Előfordulhat, hogy többször is kezet kell mosnod, különösen, ha nyers húst készítesz elő, vagy a telefonodhoz nyúlsz.
2. Vágódeszkák helytelen kezelése
Nyers csirkét vagy halat szeletelsz a vágódeszkán? Győződj meg róla, hogy forró vízzel és szappannal lemostad, mielőtt ugyanazt a deszkát zöldségvágásra használnád. Ellenkező esetben keresztszennyeződés alakulhat ki. Ennek megelőzése érdekében használhatsz színkódolt vágódeszkákat is.
3. Ugyanazt a tányért vagy eszközt használod a nyers és a főtt húshoz
Fotó: Shutterstock
Kiteszel egy darab steak-et egy tányérra, ráteszed a grillre, majd gondolkodás nélkül ugyanarra a tányérra teszed vissza a főtt steak-et. Ez elég nyilvánvalóan elkerülendő gyakorlat, mégis sokkal gyakoribb, mint gondolnád. Érdemes figyelembe venni minden olyan használati eszközt is, amely érintkezésbe kerül a nyers hússal.
4. Nyers csirke mosása
Kétféle ember létezik: azok, akik mindig megmossák a baromfit, és azok, akik nem. Ha a „mindig mosd meg a csirkét" csapatban vagy, meg fogsz lepődni − egyáltalán nem jó ötlet. A húst nem szükséges megmosni, mivel eleve konyhakészen árulják, és a mosás folyamán elterjedhetnek a baktériumok és a kórokozók a mosogatóban. A fagyasztott húsokat nem érdemes a konyhapulton olvasztani sem, helyette inkább olvaszd fel a hűtőben, hideg folyóvíz alatt, a főzési folyamat részeként, vagy mikrohullámú sütőben.
5. Főzés mikrohullámú sütőben
A tűzhely helyett inkább mikrohullámú sütőben főzöl? Ez veszélyes lehet, mivel az élelmiszerek nem egyenletesen sülnek meg így. Az egyik fő probléma az, hogy az ételek könnyen alulfőzhetők, a mikrohullámú sütők pedig eltérő teljesítményűek. Azért is fontos az élelmiszereket a megfelelő belső hőmérsékletre főzni, hogy a káros baktériumok elpusztuljanak a folyamat során.
6. A meleg ételek hűtőszekrénybe helyezése
A meleg ételmaradékot beteszed a hűtőbe, mielőtt teljesen kihűlne? Ez nagyobb veszélyt jelent, mint gondolnád. Ha az étel hosszabb ideig a veszélyes zóna hőmérsékleti tartományán belül marad, az baktériumok szaporodásához vezethet. Tehát fontos, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek, mielőtt lehűtenéd őket.
Nyitókép: Shutterstock