konyha, takarítás

Ezek a legkoszosabb eszközök a konyhában, mutatjuk hogyan takarítsd őket

Tudtad, hogy a konyhapulton akár több baktérium is összegyűlhet, mint a WC ülőkén? Szakértők elárulták, hogyan érdemes úgy belekezdeni a konyhai takarításba, hogy az a lehető legtisztábban várjon ránk, sőt, okos trükköket is megosztottak, amikkel megkönnyíthető egy-egy eszköz tisztán tartása.Talán mindenkinek ismerős az a mondás, miszerint „a konyha a lakás szíve”. A Persil legújabb kutatásából kiderült, hogy a felnőttek nagy része bár általában áttörli a konyhapultot, de hajlamosak belefutni olyan esetekbe, melyek nyomot hagynak a konyhában. A válaszadók 66 százaléka öntött már a pultra szószokat, 63 százalékuk ejtett már le a földre ételt, és legalább 62 százalékuknak sikerült már valamilyen féle italt kiborítani a konyhában.

Három takarítási szakértő elárulta, mire kell a legjobban figyelni a konyhai takarítás során, de abban egyetértettek, hogy egy stratégia felépítésével jóval megkönnyíthető az amúgy időigényes feladat.

Hűtő

A hűtő tisztításának célszerű nagybevásárlás előtt nekiállni, hiszen, ha valaki sok terméket tart benne, azoknak pakolása csak több időt vesz el a napból. A gépet egyébként évente legalább kétszer érdemes alávetni a nagytakarításnak. A mosogatószer mellett a durvább foltokra érdemes egy kis szódabikarbónát rakni, ami fel tudja oldani a rászáradt maradékokat is. Fontos a gép hátulján található hűtőszálakat is évente legalább egyszer átmosni, mivel minél több kosz gyűlik ott fel, annál több energiát fogyaszt majd a hűtő.

Ez is tetszhet: Te sem tudod, hogyan kell tisztítani a kenyérpirítót? Itt a válasz!

Mikró

A mikró tisztaságának megőrzéséért javasolt hetente tisztítani azt. Egy nagyon egyszerű módja ennek, ha egy nagyobb csészébe vizet és citromlevet öntesz, majd azt körülbelül 5 percre berakod a mikróba. Persze a keverék forró lesz, de éppen ez a lényeg: az így felszabadult pára feloldja a gép falára tapadt szennyeződéseket, amiket ezt követően egyszerűen le lehet törölni egy törlőkendővel.

Sütő

s\u00fct\u0151, tiszt\u00edt\u00e1s, takar\u00edt\u00e1s, konyha

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

Katie Berry szakértő szerint a legjobb módszer a sütő tisztítására a szódabikarbóna, a víz és az ecet kombinálása.

Először keverj össze egy jó adag szódabikarbónát vízzel, amíg az be nem sűrűsödik, majd a pasztát kend fel a sütő falaira és hagyd egy picit száradni. Ezután egy szórófejjel rendelkező permetező palackot tölts fel ecettel és vízzel, majd fújd rá azt a sütő falaira. Ekkor az anyagok keveredése miatt pezsegni fog a felület, de ez a cél, ugyanis a vegyület fellazítja a lerakódott szennyeződéseket, amiket ezután egy meleg vízben áztatott törlőkendővel egyszerűen le fogsz tudni szedni.

Kávéfőző

Érdekelhet: Dolgok, amiket soha ne tisztíts ecettel

A kávéfőzőt legegyszerűbben úgy lehet megtisztítani, ha a tartályt félig ecettel, félig pedig vízzel töltöd meg, majd lefőzöl egy adag „kávét”. Ezután ismételd meg ezt úgy, hogy csak víz legyen a tartályban. Az ecet kiváló ellenszere a vízkőnek és a mozgatható alkatrészeken is hatásos.

Ha a gépben láthatóan lerakódott a kávé, rakj egy kis sót a belsejébe, majd egy fél citrommal dörzsöld azt végig: a kombináció amellett, hogy fellazítja az égett kávét, kellemes szagot is kölcsönöz az eszköznek.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: HuffPost