ijedt nő egy égő lábast tart a kezében a konyhában

5 konyhai hiba, amit könnyű lenne megelőzni

Lehet, hogy azt gondolod, te mindent profin csinálsz a konyhában, de a szakértők szerint vannak olyan szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, mennyire veszélyesek. Kivéve, ha már beütött a baj.



Az amerikai Tűzmegelőzési Szövetség kommunikációs vezetője, Susan McKelvey elárult öt olyan konyhai szokást, amitől érdemes minél hamarabb megszabadulnod, mert balesetet okozhat otthon.

​1. Nem felügyeled a tűzhelyet vagy a sütőt

Sokan elkövetjük: ha valami épp párolódik a tűzhelyen vagy sül a sütőben, kicsit otthagyjuk, és nekiállunk valami más házimunkának. McKelvey szerint ez egy nagy no-go. Elmondta, hogy a felügyelet nélküli főzés messze a vezető oka az otthoni tűzeseteknek és tűzhalálnak. A „felügyelet nélküli" magában foglalja azokat a főzési tüzeket, amelyek akkor keletkeznek, amikor nem figyeled, hogy mit főzöl, elvonják a figyelmed, elhagyod a szobát vagy elalszol.

​2. Gyúlékony tárgyakat hagysz a nyílt láng körül

Praktikus, ha a sütőkesztyű vagy a lábos a közelben van, de ha a tűzhely mellett pihenteted, azzal katasztrófát idézhetsz elő. A legjobb, ha ezeket a tárgyakat távol tartod a tűztől, a főzés közben használt papír- vagy műanyag csomagolásokat pedig azonnal kidobod, hogy elkerüld az újabb tűzveszélyt.

3. Feltételezed, hogy az elektromos tűzhely nem okoz tüzet

egy n\u0151 porolt\u00f3val oltja a t\u00fczet az elektromos s\u00fct\u0151ben

Fotó: Shutterstock

Bár nem nyílt lángról van szó, ha azt gondolod, hogy az elektromos tűzhely biztonságosabb, mint a gáztűzhely, tévedsz. A bejelentett otthoni főzőtüzek 53%-ában főzőlapok vesznek részt. Az elektromos tűzhelyekkel rendelkező háztartásokban nagyobb volt a főzési tűzesetek és a kapcsolódó veszteségek kockázata, mint a gáztűzhelyekkel rendelkező háztartásokban.

​4. Az edényfoganttyúk feléd néznek főzés közben

Bár így könnyen megfoghatóak, de útban vannak, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy felborulnak. Ráadásul, ha zsírtűz keletkezik, lehet, hogy ösztönösen megragadod a fogantyút, hogy a mosogatóhoz vidd, de ne tedd ezt! Inkább fordítsd az edényfogantyúkat a tűzhely hátsó része felé. Főzés közben pedig tartsd a fedőt a közelben. Ha egy kis zsírtűz keletkezik, csúsztasd a fedelet a serpenyőre, és kapcsold ki az tűzhelyet.

5. A gyerekeket és a háziállatokat felügyelet nélkül a konyhában hagyod

Az egész család biztonsága érdekében McKelvey azt javasolja, hogy a kisgyerekeket és a háziállatokat tartsd távol a konyhától főzés közben. Hozz létre egy legalább 3 méteres „gyerek- és háziállatmentes zónát" a főzőhely körül, és mindenhol, ahol forró étel vagy folyadék található.

Forrás: Eating Well

Nyitókép: Shutterstock